lördag 28 maj 2016

Lilian Bland


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Lilian Emily Bland föddes år 1878 i Kent, Irland. Hon uppfostrades av sin moster och kom att bli en utmärkt ryttare som engagerade sig mycket i ett flertal idrotter. Lilian blev även en av världens första kvinnliga journalister och fick stor uppmärksamhet för sina fotografiska kunskaper. Tack vare att Lilian var journalist kom hon i kontakt med flygteknik. Efter att Lilian gjort ett reportage om Louis Blériot och hans flygtur över den engelska kanalen år 1909 blev hon fast. Inspirationen hon fick gav henne styrkan att själv engagera sig inom området. Några månader efter flygturen var hon på plats vid det första brittiska mötet för flygentusiaster. Efter mötet fick Lilian en idé. Hon skulle designa och bygga ett flygplan alldeles själv. Inspirationen till designen på planet fick hon av en fågel som fotat. Flygplanet blev klart sommaren 1910 och döptes till ”Mayfly” som i ”It may fly”. Vid fösta testflygningen fick hon hjälp av några bybor och fyra polismän. Lilian var så koncentrerad på att allting skulle fungera att hon inte ens märkte när planet lämnade marken. Flygturen räckte en hel äng lång. Mayfly gjorde Lilian till den fösta kvinna som designat, byggt och flugit sitt egna plan. I det konservativa Irland under denna tid fick hon stor uppmärksamhet. Hennes pappa var inte nöjd och han blev orolig för familjens rykte. Han köpte därför en Ford till Lilian för att hon skulle släppa flygintresset. Det fungerade i ungefär i ett år innan hon tröttnat på Forden. Istället flyttade Lilian till den kanadensiska västkusten med sin nya make och inledde ännu ett bygge. Denna gång handlade det om ett båtbygge och flygkarriären lades ner för gott. I en intervju år 1966 utryckte sig Lilian "Hur som helst hade jag motbevisat alla som hade sagt att en kvinna inte kunde bygga ett flygplan, och det var enormt tillfredsställande för mig".

Varför ska man lära sig om Lilian Bland? Hon var en kvinna som under tidigt 1900-tal bröt normerna i det konservativa Irland. Lilian var inte bara en av de första kvinnliga journalisterna utan även den allra första kvinnan som designade, byggde och flög sitt egna flygplan. Att en kvinna under denna tid följde sina intressen trots att det gick emot samhället, hade förmodligen en positiv och inspirerande effekt på omgivningen.

Elisabeth Hylén, SA13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar