fredag 27 november 2015

Boktipset v. 49 - Chokladmåne


Det är inte var dag jag får uppmaningen av en elev att ”Läs boken, den är jättebra”. Sagt och gjort.

Chokladmåne av Mary Arrigan
Och boken är jättebra, den handlar om Chris och hans farmor som börjar glömma saker och ibland försvinner hon in i sin egen värld. Chris saknar sin glada och äventyrliga farmor, han tycker att hans föräldrar inte förstår, de bara gnäller på honom och hans attityd då Chris inte tycker om att hälsa på henne på vårdhemmet. Men så börjar farmor prata om chokladmånen. Vad menar hon med det? Och kan Chris hjälpa henne att hitta den?

En jättefin och lättläst bok LL. Vi kommer nog alla att komma i kontakt med någon anhörig som blir dement eller får Alzheimers.
/Birgitta

onsdag 25 november 2015

Noveller i midvintertid


Läste en av favoriterna, Johan Theorin och den är verkligen nervkittlande. Boken Mord i midvintertid innehåller deckarnoveller av Sveriges absolut främsta deckarförfattare: Arne Dahl, Åke Edwardsson, Inger Frimansson, Varg Gyllander, Amanda Hellberg, Katarina Mazetti, Johan Theorin och Katarina Wennstam. Kom och låna :)
/Birgitta 

måndag 23 november 2015

Enhet

Enhet av Ninni Holmqvist
Det här är en berättelse om ett småmysigt dödsläger för alla som nått en viss ålder (kvinnor femtio, män sextio) och inte är så värst nyttiga i samhället: barnlösa, konstnärer, såna som blivit över i största allmänhet. Men organ har de ju alla...

Dorrit kommer till Andra reservbanksenheten, där bor hon bekvämt i en svit, njuter av maten, teatrar, bio och shoppar, allt är inomhus och det finns en underbar vinterträdgård. Allt är gratis mot att man deltar i olika experiment-psykologiska experiment eller experiment med nya läkemedel och kemikalier-och att man donerar organ, en hornhinna, ett hörselben, en njure. Tills det efter några år är dags för en slutdonation. Någon valfrihet har man inte och var man än rör sig, vad man än gör, är man utsatt för ett övervakande kameraöga. Dorrit träffar en man där, Johannes och de blir ett par.

Ja läs boken, den är så bra tycker jag.
/Birgitta