fredag 11 september 2015

Boktipset v. 38 - Axel var idiot

Axel var idiot av Mats Ahlsén
Den här boken är utgiven av LL-Förlaget, alltså en lättläst bok med CD-skiva i mp3-format.

Författaren Mats Ahlsén är släkt med Axel och Axel var idiot är historien om hans liv. Men det är också en berättelse om hur Sverige behandlat utvecklingsstörda människor under 1900-talet. Hur man gått från att vara grym till att bli mänsklig.
/Birgitta

torsdag 10 september 2015

Parasitus

Att jag aldrig lär mig. Hur kan jag fortsätta läsa skräck fast jag egentligen inte törs? Speciellt nu när det blir mörkare och mörkare om kvällarna... Jag läste om boken någonstans och kände att jag bara måste läsa den så jag lånade Parasitus som e-bok från Helgebiblioteken. . Så här skriver Epok förlag om boken:

Den höll honom fast med enkelhet, lekte med honom och han kunde se den nu trots att han blundade. Den var innanför Hans ögonlock. Han skrek, men skriet fastnade när den trängde sig in i hans mun och ner i halsen. Nåjdens ord ekade i hans huvud medan den fyllde honom: ”Nu ser du. Nu tillhör den dig.”

Familjen Billgren lämnade storstan övertygade om att barnen skulle få en tryggare uppväxt ute på landsbygden. De hade fel. Ryktena påstår att något som varit bundet till denna värld i över 150 år lever i mörkret…

Läskigt eller hur? Nu tyckte jag inte att boken var precis så läskig hela tiden och att den hade tjänat på att kortas ner en aning då det var lite för många transportsträckor för min smak. Då hade håret på armarna stått upp mest hela tiden! Jag gillade det något lustiga draget hos Jack, tokiga moster Elsa och slutet var rätt lysande faktiskt! I skräckgenren måste inte alla leva lyckliga i alla sina dagar (hur sorgligt det än är). Rekommenderas till alla skräcknördar!

onsdag 9 september 2015

Half bad - Ondskans son

Sextonårige Nathan Byrns mor var en vit häxa. Hans far var den mäktigaste och mest fruktade svarta magikerns någonsin. Vad Nathan är vet ingen än så länge, inte ens hans själv. Myndigheterna övervakar varje steg han tar och kommer med mer och mer förbud. De är livrädda för Nathan och till slut fängslas han.

När häxors barn fyller 17 år får de ta emot tre gåvor av en äldre släkting och det innebär att de blir häxor på riktigt och får sina magiska krafter. Nathans födelsedag närmar sig men hur ska han kunna få sina presenter när han är fängslad? Ingen vet vad som händer en häxa som nekas sina tre gåvor, men ryktet säger att det innebär döden. Nathan måste fly. Men vem kan han lita på?

Ondskans son är en spännande första bok i en planerad trilogi! Jag såg nu att den andra boken kommer ut alldeles snart, Half bad - det mörka ödet heter den. Det är lätt att tro att det är en bok som liknar Harry Potter eftersom båda handlar om häxor men så är det inte alls. HP var bra dyster mot slutet, men denna är det från sida ett. Och den är väldigt intressant skriven om orättvisor och kategorisering av människor. Klart läsvärd. Vi bar boken på engelska också!

måndag 7 september 2015

Arkan Asaad kommer igen!

Eftersom vi (om ni, baserat på enkätsvaren) tyckte att förra årets läsprojekt var lyckat så kommer vi i år att köra en repris på det! Alla nya ettor kommer att läsa Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter och arbeta kring boken under höstterminen. Om precis fyra veckor, måndagen den 5 oktober, kommer Arkan hit till Staffangymnasiet och föreläser i aulan för oss som deltar i projektet. Det kommer bli grymt!

I väntan på Arkans besök kan ni lyssna på hans sommarprat. Det var väldigt intressant och gripande! Ni hittar här det som pod på Sveriges radios sajt.

Stjärnlösa nätter har nyligen kommit ut som snabbläst/lättläst version. Våra 10 ex blev utlånade på en gång, men vi har beställt flera! Och den finns som e-bok också! Ni laddar ner boken via Helgebiblioteken.