fredag 21 augusti 2015

Boktipset v. 35


Efter Alaska av John Green
Miles Halter flyttar till internatet Culver Creek, Alabama, för att vidga sitt sociala liv. Ett par rum ner i korridoren på Creek presenteras han för Alaska Young. Hon förkroppsligar allt Miles Halter aldrig har varit i närheten av. Alaska är smart, rolig, osannolikt sexig och oberäknelig Men när Alaska försvinner förändras allt.

Efter Alaska utgavs första gången 2007, då med titeln Var är Alaska? Jag gissar att den här nyutgåvan rider på Greens framgångar med Förr eller senare exploderar jag. Och det är tur det för den här pärlan vill ni inte missa! Nu är jag ju partisk eftersom jag gillar John Greens böcker oerhört mycket men jag vill verkligen rekommendera Efter Alaska! Det är en superfin (och bitvis väldigt rolig) historia om skolan, vänskap, kärlek och framför allt sorg.
/Annika

onsdag 19 augusti 2015

Belzhar

Det är sällan jag läser romaner på engelska, tyvärr! Eftersom jag är ovan vid det så går det rätt långsamt att ta sig igenom en bok och då drar jag mig för att läsa på engelska och därför får jag heller inte upp flytet. Ni hör ju vilken ond cirkel! Det gäller att öva upp förmågan (som med allt annat). Så jag förstår er som tycker det är drygt att läsa på engelska! Ska vi försöka enas om att det går bättre om man kämpar på och gör det oftare? Bra!

Hur som helst läste jag Meg Wolitzers bok Belzhar de sista dagarna innan jag gick på semester. Jag läste en sådan finfin recension av boken och då bara måste jag läsa den! Eftersom den bara finns på engelska (ännu?) så då hade jag inte så mycket till val. Ja det tog sin tid men ojoj vad det var värt! Helt underbar bok! Pure magic. Och det gick faktiskt lättare och lättare att läsa allt eftersom!

Belzhar är en lek med ord som har att göra med Sylvia Plaths bok Bell jar. På svenska heter boken Glaskupan. Jag tror att man kan säga glasklocka om glaskupa också? Boken handlar om Jam, 15 år, som börjar på Wooden Barn, en internatskola för "känsliga ungdomar". Jam är traumatiserad efter att hennes pojkvän dött och hennes föräldrar hoppas att Jam kan komma över sin sorg om hon går på denna särskilda skola. Ja, det går sådär kan jag avslöja. Jam blir tilldelad ämnet Special Topics in English, en kurs ytterst få på skolan får gå. Under terminen ska eleverna i kursen läsa böcker av en enda författare (det är här Sylia Plath kommer in) och föra dagbok. Det hela är väldigt skumt tycker Jam, åtminstone till en början.

Och nu tänker jag inte berätta mer för jag vill inte spoila. Läs istället och njut av en fantastisk bok om kärleken, döden och framför allt: ordets makt!måndag 17 augusti 2015

Dags för skolstart!

Och då vaknar bloggen till liv igen! Varmt välkomna alla nya och gamla elever och all personal också såklart. Vi hoppas att ni har haft en skön och härlig sommar!

Staffangymnasiet är numera en del av Hälsinglands Utbildningsförbund. Vill ni läsa mer om detta kan ni kolla in hemsidan hufb.se. Reportage från förbundsstarten hittar ni på Helahelsingland och Sveriges radio P4. Ni kör vi :)