fredag 17 april 2015

Kan man förbjuda böcker?

 ALA, American Library Association publicerar varje år en lista över de böcker som fått mest klagomål från föräldrar, lärare och andra runtom i USA. I vissa fall, i vissa stater, plockas böckerna till och med bort från skolbibliotekens och folkbibliotekens hyllor! Här kan du läsa mer om varför just de böckerna anses "farliga" att läsa: http://globalnews.ca/news/1934973/10-books-most-likely-to-be-pulled-from-library-shelves-in-the-u-s/

Listan här nedan är saxat från artikeln. Blir du nyfiken på att läsa någon av de "förbjudna" böckerna? Vi har nummer ett på listan på både engelska och svenska, och nummer sju på svenska, engelska och nypersiska. De flesta övriga böcker går att låna via Helgebiblioteken.


The 2014 Top Ten List of Frequently Challenged Books include:
 1. “The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian,” by Sherman Alexie
  Reasons: anti-family, cultural insensitivity, drugs/alcohol/smoking, gambling, offensive language, sex education, sexually explicit, unsuited for age group, violence. Additional reasons: “depictions of bullying”
 2. “Persepolis,” by Marjane Satrapi
  Reasons: gambling, offensive language, political viewpoint. Additional reasons: “politically, racially, and socially offensive,” “graphic depictions”
 3. “And Tango Makes Three,” Justin Richardson and Peter Parnell
  Reasons: Anti-family, homosexuality, political viewpoint, religious viewpoint, unsuited for age group. Additional reasons: “promotes the homosexual agenda”
 4. “The Bluest Eye,” by Toni Morrison
  Reasons: Sexually explicit, unsuited for age group. Additional reasons: “contains controversial issues”
 5. “It’s Perfectly Normal,” by Robie Harris
  Reasons: Nudity, sex education, sexually explicit, unsuited to age group. Additional reasons: “alleges it child pornography”
 6. “Saga,” by Brian Vaughan and Fiona Staples
  Reasons: Anti-Family, nudity, offensive language, sexually explicit, and unsuited for age group. Additional reasons:
 7. “The Kite Runner,” by Khaled Hosseini
  Reasons: Offensive language, unsuited to age group, violence
 8. “The Perks of Being a Wallflower,” by Stephen Chbosky
  Reasons: drugs/alcohol/smoking, homosexuality, offensive language, sexually explicit, unsuited for age group. Additional reasons: “date rape and masturbation”
 9. “A Stolen Life,” by Jaycee Dugard
  Reasons: drugs/alcohol/smoking, offensive language, sexually explicit, and unsuited for age group
 10. “Drama,” by Raina Telgemeier
  Reasons: sexually explicit

Boktipset v. 17 - Lotus blues


Lotus blues av Kristina Ohlsson

Ja nu är det bara att vänta på del två som kommer ut i vår.

Från baksidestexten: Dagen då allt går åt helvete regnar det. En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att systern är död. Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord.

Alla fans av Kristina Ohlsson, läs boken. Ni som inte läst någon bok av författaren, börja då med Askungar. Vi har alla böckerna.
/Birgitta

onsdag 15 april 2015

Katedralen vid havet


Katedralen vid havet, Ildefonso Falcones

1300-TALETS BARCELONA är en stad i förändring. Pesten skördar offer, kriget närmar sig och inkvisitionens straff väntar alla kättare. Samtidigt pågår byggandet av folkets katedral: Santa Maria. Katedralen vid havet är en storslagen äventyrsroman för alla och den har redan tagit Spanien, Italien och Nederländerna med storm. Den unge Arnau Estanyol växer upp i staden och vi följer honom från hans lekar kring katedralens bygge. Arnau är son till Bernat och Francesca.

Utdrag ur boken:
-Estanyol ropade Llorence de Bellera och ställde sig upp med en fast grep om Francescas handled. I överensstämmelse med den rättighet som jag som din herre innehar, har jag bestämt mig för att gå till sängs med din fru på hennes första natt.

Herr Belleras följeslagare applåderade högljutt åt vännens ord, Bernat rusade mot bordet men innan han nådde fram hade de två hejdukarna, som verkade fulla, ställt sig upp och lagt händerna på sina svärd. Bernat stannade tvärt. Llorence tittade på honom, log och sedan skrattade han högt. Flickan spände blicken i Bernat, bönföll honom om hjälp.Bernat tog ett steg framåt men fick då en av adelsmannens vänners svärd mot magen. Maktlöst hejdade han sig igen. Francesca slet inte blicken från honom medan hon släpades iväg mot bondgårdens bakre trappa. När herren till ägorna tog henne om midjan och hängde henne över ena axeln började flickan skrika.


Katedralen vid havet är en storslagen äventyrsroman för alla. Jag har lyssnat på boken och nu när jag skriver detta så hör jag uppläsarens röst. Läs eller lyssna.
/Birgitta

tisdag 14 april 2015

GoT

Men äntligen har senaste säsongen av Game of Thrones haft premiär! I väntan på nästa avsnitt kan vi roa oss med denna:


måndag 13 april 2015

Walking dead på lektionen

Och apropå Walking Dead (det föregående inlägget):
http://www.framsidan.net/2013/04/hon-skapar-laslust-med-the-walking-dead/

Vi har de tre första albumen, resten kan man enkelt låna via Helgebiblioteken.

Fallvatten

På lovet hinner till och med bibliotekarien läsa! På arbetstid alltså... Jag hann med senaste Walking dead-albumet, Radhuseffekten, som ,som väntat, var väldigt bra. Mycket tankar om tillit i den, och överlevnad(ens pris) givetvis.

En annan bok om överlevnad som jag plöjde var Mikael Niemis Fallvatten. Det är något magiskt med Niemis språk, jag hörde hans röst när jag läste! Han själv har läst in ljudboken (inte talboken tyvärr) så den är säkerligen en njutning att lyssna på!

Boken beskrivs som en svensk katastrofroman. Den utspelar sig under en enda dag i Norrbotten, i områdena kring Lule älv. Det har regnat konstant hela hösten och kraftverkens vattenmagasin är överfulla. Plötsligt brister en damm och bildar en tsunami, en enorm vägg av vatten som äter allt i sin väg nedströms. Katastrofen är ett faktum. Vem överlever? Hur långt är man beredd att gå för att överleva? Spännande, snabbläst och väldigt bra!

Rädda boken!


Vi tänker gallra ännu mer i bibliotekets avdelning för skönlitteratur (första rummet i bibblan).

Anledningen är att vi behöver plats för alla nya böcker vi köper in och plats att skylta med böckerna också. Det är ju trots allt roligare att se en boks framsida än dess rygg, eller hur? ALLA romaner vi vill gallra har INTE varit utlånade på mer än fem år!

Om DU hittar en roman som du tycker att vi ska spara i bibblans bestånd är det upp till dig att RÄDDA BOKEN och det gör du genom att LÅNA DEN!

Böckerna som är i ”riskzonen” ligger på stora bordet i första rummet, bredvid engelskahyllan. Ni har hela veckan på er. Klara, färdiga, låna! :)