fredag 6 februari 2015

Boktipset v. 7 - Kristina Sandbergs trilogi

Augustpristagaren Kristina Sandberg

Hämtat från Helsingborgs Dagblad, Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj är ett av de mest närgångna kvinnoporträtt som skrivits på senare tid, menar Crister Enander som läst den avslutande romanen "Liv till varje pris".

Där står hon. Mitt i livet. Självfallet i köket. Självfallet med mat på spisen. Veckostädningen är avklarad. Familjens lägenhet inne i Örnsköldsvik skiner. Maj är trettiofem år. Det är svenskt femtiotal. Året är 1952. Och där står Maj.

Mitt i det som blev hennes liv. Vad ser hon? Vad hedrar hon? Är hon tillfreds med vad hon erövrat och erbjudits sedan hon i ungdomen slet som kökspiga? Hon väntar. Bortsett från allt arbete i hemmet väntar Maj ofta. Väntar på sin man. Han arbetar ofta sena timmar.

Tomas är femton år äldre än sin fru och av okända tituleras han ”fabrikör Berglund” – men bakom fasaden döljs dåliga nerver, ett svårt spritmissbruk som han försöker lägga bakom sig. Barnen är inte längre små. Lasse är tolv och storasystern Anita har fyllt fjorton och ska konfirmeras till sommaren.

Att föda ett barn” och ”Sörja för de sina” är del ett och två. Jag läste dessa som e-bok, lånat i HelGe. Ser nu fram emot att läsa ”Liv till varje pris”, sista boken i trilogin.
/Birgitta

onsdag 4 februari 2015

Engelskahyllan

Utan att komma dragande med statistik över utlån och sånt vågar vi påstå att det är böckerna på engelskahyllan som lånas mest. Vi fyller på med nya böcker hela tiden och gallrar en del, nio gånger av tio på grund av att boken är utsliten/sönderläst. På sistone har vi i samarbete med engelsklärarna satsat extra mycket på att köpa flera ex av samma titel så att vi har exempelvis fem ex av varje bok. På så vis kan ni elever läsa tillsammans och diskutera boken tillsammans. Det är viktigt för läsförståelsen att prata om boken! Här kan ni läsa vad Sveriges läsambassadör har att säga om saken.

Säg gärna till om ni vill att vi ska köpa flera av någon bok! Vi har listat böckerna vi har många av, listan finns på hemsidan. Här är en länk dit.Sedan har vi slagit ihop flera olika underavdelningar till en stor. Den har vi döpt till "Fantastik" och den rymmer genrer såsom fantasy, science fiction, skräck, dystopier och paranormal romance. Här kan du läsa mer om fantastik på wikipedia.
tisdag 3 februari 2015

Gräset är mörkare på andra sidan

Jag läste Kaj Korkea-Ahos bok Gräset är mörkare på andra sidan under jullovet. Ja egentligen började jag långt tidigare men av någon anledning tid det lång tid att komma igenom den här boken. Konstigt egentligen för det var en bra bok. Johanna Lindbäck (läsambassadör, författare, bloggare, husgud) tipsade om boken på Bokhora-bloggen och talade så varmt om boken -  jag kunde helt enkelt inte motstå att låna hem den från Helgebiblioteken.

Handlingen utspelar sig till stor del i en liten by i Österbotten i Finland och kretsar kring fyra barndomsvänner. Benjamin bor med Sofie. Sofie är syster till Loke som lider av stamning men trots det jobbar som radiopratare. Simon är byns präst och orsakar stor skandal när han fuskar i ett lopp. Christoffer bor i Helsingfors med sin pojkvän och skriver en avhandling om Raamt, en ondskefull mytologisk figur som sägs ha orsakat ett fruktansvärt mord i byn många år tidigare. Det forna gänget har splittrats sedan länge men träffas nu åter på en begravning.

Eftersom alla fyra kommer till tals i boken både i återblickar och i nutid (det är alltså fyra olika berättarperspektiv) är det till en början lite svårt att hänga med och hålla isär dem. Det tog som sagt lite tid innan jag fastnade i boken. Men när det motståndet var borta var det svårt att sluta. Den var spännande och faktiskt rätt omöjligt att gissa sig till hur allt hängde samman. Hade författaren kortat ner boken en smula och frossat lite mer i Raamt hade jag varit mer än nöjd! (Ursäkta den usla bilden, men den matchar i alla fall mörkret i boken väl).


måndag 2 februari 2015

Boktipset v. 6 - Fyrtio dagar utan skugga


Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc
En internationellt prisbelönt thriller fylld av dramatik i en isande kall miljö.
Kautokeino, Lappland. Polarnatt och iskallt. Snart ska solen stiga igen, efter fyrtio dagar av mörker. En flera hundra år gammal trumma har nyligen återlämnats till ett museum och det sägs att trummans kraft kan hjälpa nåjder-samernas schamaner-att kommunicera med de döda. Under mörkrets sista timmar stjäls trumman. Kort därefter hittas en renjägare mördad med öronen avskurna.

Titta på klippet om Olivier från svt play:
http://www.svtplay.se/klipp/2551652/olivier-truc-visar-lapplands-hardaste-sida
/Birgitta