fredag 26 september 2014

Boktipset v. 40 - Född fenomenal


Född fenomenal av Josephine Bornebusch

Född fenomenal är en chans att tjuvläsa gymnasietjejen Ruts dagbok. Rut är riktigt smart och är inte rädd att visa det heller. Hennes självförtroende är på topp och det är faktiskt himla uppfriskande läsning! Rut är besatt av Anne Frank så när klassen ska åka på skolresa smider hon planer på att ta med klassen till Amsterdam, Rut själv vill nämligen se Anne Franks hus.

Bornebusch är kanske mest känd som Mickan i Solsidan. Född fenomenal är hennes debutroman och den är verkligen bra tycker jag. Roligast är Ruts bästa kompis Magda som är stolt nymfoman och brevväxlingen mellan Rut och hennes brorsa Robert, gulligast är Abbe som går i Ruts klass. Klart läsvärd!
/Annika

torsdag 25 september 2014

Antirasistiska böcker

Just nu pågår Helgebibliotekens kampanj Bibliotek mot rasism. Vi stödjer såklart kampanjen och har nu ställt i ordning en utställning med böcker med antirasistiskt tema. Kom gärna och titta och låna!onsdag 24 september 2014

Speciella omständigheter


Dagens tips eller dagens varning - bestäm själva. John Ajvide Lindqvist har skrivit en novell för förlaget Novellix, som ger ut läsning i fickformat. Novellen heter Speciella omständigheter och handlar om ett par som köper ett hus. På visningen berättar mäklaren att säljaren vägrar sälja huset om inte mäklaren tydligt förklarar att huset dras med "speciella omständigheter". Eventuella köpare MÅSTE vara medvetna om detta. Och vad är då de speciella omständigheterna? Ja läs så får du veta!

Novellen är en av de läskigaste skräckisar jag läst (och jag har läst väldigt många). Bara så att du vet.
/Annika

tisdag 23 september 2014

MIK

Vi har anslutit vårt bibliotek till en stor satsning som Statens medieråd och Svensk biblioteksförening står bakom. Vi är nu en MIK-central! MIK står för medie- och informationskunnighet, det är på sätt och vis jämförbart med de lektioner i informationssökning och källkritik som vi erbjuder på biblioteket.

Så här skriver de själva om MIK:
Behovet av medie- och informationskunnighet blir allt större i dagens samhälle. Kraven ökar på att vi kan finna, analysera och kritiskt granska medieinnehåll samt på att vi kan interagera och hantera det vi möter på nätet. Det blir också allt viktigare att förstå hur vi påverkas av - och själva påverkar - innehåll i medier. De ökade kraven blir extra tydliga i relation till barn och unga, eftersom vi ju inte föds med ett kritiskt förhållningssätt och exponeringen för olika medier går allt längre ner i åldrarna.
Här kan du läsa mer

Läs mer på MIK-rummet som är både en faktabank och en pedagogisk resurs. Där finns också ett utbildningspaket i ämnet! (länk dit http://mik.statensmedierad.se/utbildning).