fredag 16 oktober 2015

Boktipset v. 43 - Half bad - Det mörka ödet


Det mörka ödet är del två i Sally Greens trilogi Half bad. Läs om del ett här.

Jag och Birgitta såg Sally Green på bokmässan. Hennes historia är imponerande! Det är först på senare år hon har börjat skriva men hennes trilogi har sålts till över 50 länder och är serien är helt otroligt framgångsrik.

Böckerna handlar om 17-årige Nathan. Han är en häxa och har precis fått sina gåvor. Precis som sin pappa förvandlas han till ett djur av något slag men Nathan kan inte styra sin kraft. Myndigheterna är fortfarande ute efter honom eftersom han är blandkod, både vit och svart häxa, och hans livs kärlek är fånge hos den elaka Mercury. Nathan och hans vänner dras in i kriget mellan de vita och svarta häxorna. Boken är en typisk ”del två” skulle jag lite elakt säga. Den är inte på något sätt dålig men jag tror att det är en svår konst att skriva ”mittenboken” på ett bra sätt och jag kommer ihåg att Green pratade om just detta på sitt seminarium också. Boken är förutom några transportsträckor spännande, rå och blodig samtidigt som den tar upp väldigt bra saker kring rätt och fel, mänsklighet och tillit. Och slutet var ruskigt bra!

Och här har vi Sally Green på Ung scen på bokmässan. Imponerande historia som sagt - och intressant diskussion även kring våldet och råheten i böckerna.
/Annika

onsdag 14 oktober 2015

Nya läsambassadören

En av Bokmässans programpunkter på torsdagen var utnämnandet av den nya läsambassadören. Johanna Lindbäcks två år som ambassadör är slut och den nya heter Anne-Marie Körling.

Klipp från Läsambassadörens hemsida:
Läsambassadören är utsedd att främja läslust och verka för att barn och unga, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen. Anne-Marie Körling är utnämnd till Sveriges läsambassadör för 2015–2017. Hon är legitimerad lärare, utbildar andra lärare, är författare, bloggare, krönikör, föreläsare och inspiratör.


Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke
håller i ceremonin.
Johanna Lindbäck i mitten tackar för sig.
Lindbäck överlämnar uppdraget
och ger några goda råd på vägen.
Tacktal av Körling. Hon berättar att hon ALLTID
bär med sig en bok i fickan!

 

tisdag 13 oktober 2015

Fantasy på bokmässan

Här har vi Siri Pettersen, en norsk fantasyförfattare som precis kommit ut med del två i serien Korpringarna. Del ett heter Röta och här kan du läsa vad jag skrivit om den. Siri skrev mycket som ung men hade uppehåll i skrivandet i många år innan hon skrev Korpringarna. Hon har arbetat som grafisk designer och har själv gjort omslagen till sina böcker. Hon sade skämtsamt att förlaget fick göra vad de ville med själva texten men inte ens peta på omslaget! Väldigt rolig kvinna den där Siri och har vi tur blir det film av böckerna också!
Siri intervjuas i Massolits monter


Siri intervjuas av bokbloggaren Bokugglan.

Några bilder från Bokmässan

Så här ser det ut på Bokmässan. Bilderna är tagna från övervåningen och visar små, små delar av mässgolvet. Ta en bild gånger tjugo så får du på ett ungefär storleken på mässan. Det är stort så in i bomben! Och hur mycket folk som helst! Väldigt roligt och samtidigt rätt jobbigt med all trängsel...

måndag 12 oktober 2015

Mer Creepypodden!

Nu har säsong två av Creepypodden startat! Gillar ni spökhistorier ska ni ladda ner och lyssna på dessa, förslagsvis när det fortfarande är ljust ute...

Här hittar ni alla Creepypoddar!