fredag 18 september 2015

Boktipset v. 39 - Den ökända historien om Frankie Landau-Banks


När Frankie återvänder till Alabasters internatskola efter sommarlovet är allt förändrat. Plötsligt lägger folk märke till henne och hon blir tillsammans med en av de populära killarna på skolan, Matthew Livingstone. Frankie njuter av allt det nya men blir också irriterad på att Matthew och hans vänner har hemligheter för henne. Det visar sig för att Frankie har talang för att snoka och hon upptäcker snart att killarna har ett hemligt sällskap, De trofasta bassetarnas ordenssällskap. Sällskapet har en lång tradition på skolan och enbart killar får vara med. Det kan inte Frankie tolerera.

Så smart och rolig bok om kärlek, lojalitet och feminism! Ett måste för alla er som gillar amerikansk YA (young adult) i skolmiljö!
/Annika


onsdag 16 september 2015

Vägen

Jag har länge tänkt läsa Cormac McCarthys Vägen och nu blev det äntligen av. Det är en helt makalöst dyster skildring av ett post-apokalyptiskt samhälle där en far och en son stretar vägen fram. De försöker ta sig till kusten och verkar ha gått och gått i flera år, livrädda och hungriga. Landskapet är bortbränt, det är aska överallt. Mat finns nästan inte längre, inte heller vatten, eller tak över huvudet. Några få människor finns ännu kvar, men knappt någon mänsklighet. "De onda" samlas i grupper och drar fram på vägarna för att leta andra överlevande att kunna äta upp. Hungern har drivit dem att bli kannibaler. Pappan lär sin son hur han ska kunna skjuta sig själv om det värsta skulle hända. Jag kommer inte att vara kvar för alltid, säger pappan...

Hualigen så deprimerande bok, men samtidigt väldigt bra! Skickligt berättad historia. Inga kapitelindelningar, inga pauser, precis som i handlingen självt. Tät, gripande och ångestladdad. Jag såg även filmen (efter jag läst boken, såklart!). Jag upplevde filmen som långsammare än boken, fast det plågsamma slutet i boken var ännu jobbigare i filmen. Man hade fångat storyn bra även om allt inte stämde på pricken. Filmatiseringar av böcker gör ju sällan det...

måndag 14 september 2015

Nya lättlästa böcker och ljudböcker

Utvandrarna av Vilhelm Moberg
Här är en till LL-bok med mp3. Småland i mitten av 1800-talet. Karl Oskar och Kristina är två fattiga bönder. De kämpar på sitt torp Korpamoen för att få ihop mat till familjen. Men marken är stenig, skördarna dåliga och barnen många. De drömmer om ett bättre liv, ett rikare liv. Livet i Amerika.
En av mina favoritböcker, blir faktiskt sugen på att läsa originalen igen.

Jag heter Död av Lena Arro (LL+MP3)
13 skräckhistorier. Läs och rys, brrr

Katten som inte ville dö av Tony Samuelsson
En mycket LL (lättläst) bok med mp3. Spännande. Katten satte sig på bakbenen och sträckte upp huvudet. Det brukade Tiger också göra när hon ville bli klappad. Peter visste inte vad han skulle tro. Katten påminde verkligen om Tiger, tyckte han. Men han hade ju just begravt den. Var det verkligen möjligt?
/Birgitta