fredag 20 februari 2015

Boktipset v. 9 - Katherine-teorin


Katherine-teorin av John Green
Supersmarta mattegeniet Colin Singelton har haft 19 förhållanden. Alla med tjejer som heter Katherine och alla förhållanden har slutat med att han har blivit dumpad. För att försöka komma över den senaste katastrofen drar Colin och hans enda kompis Hassan ut på en roadtrip och hamnar i lilla staden Gutshot. Där träffar Colin Lindsey…

Väldigt rolig bok om matte (tro det eller ej), vänskap och kärlek. Suveräna John Green levererar än en gång! (Green har ju även skrivit lysande Förr eller senare exploderar jag och Pappersstäder, bland andra.) Vi har boken på engelska också, den engelska titeln är An abundance of Katherines.

Jag rekommenderar verkligen Katherine-teorin som bredvidläsning på mattelektionerna. Ta reda på om teoremet fungerar!
/Annika

torsdag 19 februari 2015

I krigets skugga

Nu har andra delen i Torsten Bengtssons planerade trilogi om livet kring andra världskriget kommit! Första boken heter Ett regn av bomber. Läs vad jag skrev om boken här. Bok nummer två heter I krigets skugga och handlar om femtonårige Hans. När andra världskriget tog slut fick Hans en chans att komma till Sverige. Hans får bo hos en familj på deras bondgård. Till en början förstår han inte alls språket och det är tufft för honom. Hans trivs dock bra hos familjen han bor hos och får rejält med mat, kläder och får gå i skolan. Några klasskamrater är väldigt taskiga mot honom och kallar honom nassesvin fast han inte är det. Räddningen är hans vänskap med barnen i familjen och att han får börja spela fotboll - något han är väldigt duktig på.

Riktigt bra bok om hur det är att komma ny till ett annat land och om vänskap, fotboll och kärlek. Det finns en skiva med i boken också, om man föredrar att lyssna på en bok. Det ska bli spännande att läsa den sista delen i trilogin om Hans!

onsdag 18 februari 2015

Pappas låt

Ni har säkert inte missat den svenske hiphopartisten Stors låt Pappas låt? Nu finns den som bok! Serietecknaren Kim W Andersson har illustrerat varje strof med ett eget uppslag. Låten är en hyllning till Stors pappa, som flydde till Sverige från Chile. Här kan ny lyssna på låten:
https://www.youtube.com/watch?v=jNHdYJKfBcQ
Boken finns att låna på bibblan såklart!

 

tisdag 17 februari 2015

Yasmin


Yasmin – när livet störtdök av Yasmin Jungestedt
Hittade en bok i hyllan som stod fel och tillhörde stadsbiblioteket, började läsa lite. Den verkade vara bra så jag lånade hem boken. Nu läste jag varje eftermiddag och kväll, tog tre dagar.

Det är en verklighetsberättelse, alltså som vi säger, en Lz-bok.

Från baksidestexten:
Yasmin var femton år och efter sommaren skulle hon äntligen få börja på dansgymnasium. Resten av sitt liv skulle hon ägna åt det hon levde för – dansen.

Då störtdök livet.

Yasmin råkade ut för en olycka som bokstavligen slog hennes liv i spillror. Den ljusa framtiden med dansen hade på en sekund förvandlats till en livslång natt.

Det fanns ingen bot.

Livet hade flytt.

Men hon överlevde.


När Yasmin lyckats ta sig igenom den första, nästan obegripligt svåra tiden, kom hon till insikt. Hon måste finna en ny, meningsfull väg genom livet utan dansen.

/Birgitta


måndag 16 februari 2015

Boktipset v. 8 - Nya lättlästa böcker


Nu har vi fått nya lättlästa böcker!
Vägen till Vasaloppet heter boken och den följer Elin som åker alla lopp den veckan. Men det är också historien bakom Vasaloppet som berättas. Bra faktabok med fina foton. Skiva finns med så man kan lyssna på boken.
Sista dagen av ensamhet är den andra boken jag läste. Den handlar om underbar kärlek, längtan och svek. Jag fick skratta också. Skiva med där också.
Hämnden handlar om en bilolycka, sorg, kärlek och hur svårt det kan vara att förlåta. Skiva med.
/Birgitta