fredag 28 augusti 2015

Boktipset v. 36

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long
Tänk om Fred hade sagt nej till alla planer. Tänk om Fred hade stannat kvar i aulan och fortsatt sjunga Den blomstertid. Då skulle allt vara bra nu. Inte roligt men bra. Lugnt.

Äntligen få pengar. Det skulle bli så mycket pengar. Sa Tarzan. Att det skulle bli.

En ungdomsbok väl värd att läsa!
/Birgitta

torsdag 27 augusti 2015

Fallna änglars stad

Vi har ni kommit till den fyra i Cassandra Clares serie Mortal Instruments. Del ett och två har jag skrivit om här och del tre här. Även om jag tyckte att del tre i serien var sådär, kände jag mig manad att läsa fortsättningen. Nyfikenhet är en bra drivkraft!

Eftersom det är svårt att skriva om delar i en serie utan att avslöja någonting om de tidigare böckerna så varnar jag nu för spoilers för er som tänker läsa men inte hunnit än!

Clary och Jace är tillbaka i New York och nu kan de äntligen vara ett par på riktigt. Valentine är förintad, Clare tränar för att bli skuggjägare och Simon börjar så smått vänja sig vid att vara vampyr. Men så hittar skuggjägare mördade runtom i staden och vännerna blir indragen i en ruskig jakt.

Mitt betyg: oväntat bra och klart bättre än trean! 

onsdag 26 augusti 2015

Gräspojken

Christer Lundberg känd från radions P3 har skrivit en bok som heter Gräspojken. Jag har lyssnat på den i sommar och den är helt härligt skruvad och kul. Christer läser själv boken och det är han bra på (jag har inte hört honom på radio, men det har många andra). /Birgitta 

Handlingen utspelar sig i Göteborg i mitten av åttiotalet då 12-årige Kalle står på tröskeln till puberteten med allt vad det innebär. Från en dag till en annan så bestämmer sig hans mamma för att åka till Indien för att hitta sig själv och eftersom Kalles pappa är fullt upptagen med sina egna problem så lämnas Kalle och hans bror Björn att klara sig själva på många sätt. Även om familjen helt klart är dysfunktionell så finns det ändå en stor kärlek mellan killarna och deras pappa – så boken blir aldrig deprimerande eller sentimental. På gott och ont.

När mamman så småningom dyker upp igen märker man att det även finns kärlek där.

Den märkliga resa som Kalle gör under sitt första tonår startar med en cannabisplanta på fönsterbrädan som hamnat där av misstag och som vänder Kalles liv uppochner. 

måndag 24 augusti 2015

I ljusets makt

En bok för er som gillar fantasy! Alina Starkov bor i det krigshärjade landet Ravka. Hon är som så många andra bara en fattig, föräldralös tjej som går som lärling till kartritare. En av vägarna i landet går genom det fruktade Ohavet. Där finns bara mörker och odjur. Alina och hennes bäste väl Mal tvingas ta den vägen med sitt sällskap, något går fel och de blir anfallna. Något vaknar inom Alina när hon ser sin bäste vän gå mot döden och hon lyckas stoppa anfallet. Det visar sig att hon har starka magiska krafter; hon kan frammana solljus. Alina tas motvilligt upp i det magiska brödraskapet Grisha och eftersom hon har denna mycket unika kraft hoppas Skuggmästaren som är ledare för sällskapet att hon kan spela en stor del i att rädda landet. Men vem kan hon lita på egentligen?

Hmm jag känner nu att den där lilla sammanfattningen inte gör boken rättvisa. Den låter lite torftig men det är den inte alls, snarare spännande och med bra flyt. Jag gillade I ljusets makt mycket trots de lite mossiga Askungen-inslagen. I ljusets makt är första delen i den planerade Grisha-trilogin. Ser fram emot fortsättningen. Tydligen ska boken filmatiseras också - det kan bli riktigt läckert! Författaren heter Leigh Bardugo och jag lånade den som e-bok via Helgebiblioteken. Den finns såklart som "vanlig" bok också!