Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?

Vilken betydelse får detta för vårt kulturarv?

Undervisningen i ämnet historia ska” … ge eleverna möjlighet att förstå hur historia alltid tolkats ur olika perspektiv. Dessa tolkningar blir berättelser som formar vår syn på nutiden och vår uppfattning om framtiden. Det blir ett kulturarv som formar oss.

Historia används för att både påverka samhällsförändringar och skapa olika identiteter” Hur påverkas vi av det vi inte får lära oss?

En artikel på nätet av Dick Harrison, ”Ett historiskt misstag” blev inspiration till det avslutande momentet i kursen Historia 3. Vi har studerat vad vi får lära oss i historia – och vad vi inte får lära oss. Vi har jämfört läroböcker, studerat historieskrivning, sökt på nätet och i böcker, och vi har diskuterat och reflekterat.

Det blev ett uppvaknande. Några lärdomar vi dragit ur detta är att:
  • Läroböcker går INTE att lita på.
  • Våra identiteter formas indirekt av läromedelsförfattare som av bekvämlighet och ekonomiskt intresse skriver som de alltid har skrivit. Förändring går långsamt.
  • Lärare har faktiskt inte alltid koll på det senaste – och går alltså inte heller att lita på…
  • Jag själv har det yttersta ansvaret för min kunskap.
Det finns massor av spännande kvinnor i historien att lära mer om. Gör det i våra blogginlägg nedan!
/Anna Glindås, historielärare.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Benazir Bhutto

Benazir Bhutto var den första kvinnliga premiärministern i ett muslimskt land. Hon föddes 21 juni 1953 i Karachi, död 27 december 2007 i Rawalpindi, i Pakistan. Hennes far, Zulfikar Ali Bhutto var Pakistans president och premiärminister och bildade PPP, Pakistan People’s Party. Inom kort avsattes han och avrättades. Faran för motståndarna var inte över med Zulfikars avrättande och hans dotter Benazir, en färdig utbildade kvinna inom samhällsvetenskapen som hade gjort sina studier i Oxford och vid Harvard var nu på plats. Förutsättningar för att fortsätta faderns väg i en muslimsk värld inte varade lätt. Hon fick tillbringa elva år i husarrest, fängelse och exil efter att fadern avrättades. Men år 1988, när hon var vid 35 års ålder vinner hennes parti (PPP) och blir Pakistans premiärminister.
Benazir beundrades av världen men snart minskade hennes prestige i eget land. Hon fördömdes till bland annat okunnighet och slöseri. Snart avsattes Benazir av presidenten, som hade nog inflytande i landet. Hon hade förlorat sin popularitet i landet men inte så mycket så att hon aldrig vända sig tillbaka till makten. Samma öde upprepades och Benazir återkom till makten år 1993 men avsattes igen år 1997. Denna gång fick hon lämna landet men aktivt ledde oppositionen utomlands. Ännu en gång, år 2007 återvänder Benazir till Pakistan och försöker ta över makten. Varken spänt läge i landet eller dödshoten från militanta islamister förhindrade henne att ta del i valrörelsen. Men 2007, den 27 december sköts hon till döds i Rawalpindi. Såväl landets myndigheter som omvärlden fördömde attentaten.

Benazir var förutom premiärminister en författare som har skrivit sammanlagt tre böcker, Österns dotter, Reconciliation och Försoning. Boken Försoningen handlar om vilken riktning skulle Benazir leda landet, Pakistan om hon valdes till premiärminister. I denna bok svarar hon alla hot och attentaten som riktade mot henne med uttrycket ”en upplyst renässans behövs både inom islam och mellan islam och resten av världen”. Hon var en kvinn som hade bestämt sig att verkligen leda politiken till en demokratisk nivå och ändra uppfattningen inom Islam världen. Med dessa böcker försöker hon bevisa att islam är en pluralistisk religion som predikar tolerans och som bygger på demokratiska principer.

Att veta och lära om Benazir är viktigt på många olika sätt. En kvinna som trots alla de hot och familjens blodiga historia, kämpade för demokratisering av islamvärlden och försökte ändra uppfattningen av islamiska extremister om kvinnor, och framför allt stödde kvinnor för att komma in i samhället.
/Ahmadshah Khazemi, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Karolina Widerström

Karolina Lina Olivia Widerström föddes den 10 december 1856 i Helsingborg. År 1888 blev Karolina Sveriges första kvinnliga legitimerade läkare. Veterinären och gymnastikläraren Otto Fredrik Widerström och Olivia Erika Dillén var Karolinas föräldrar och hon var deras enda barn.

Familjen flyttade år 1873 till Stockholm. Karolinas far velade att hon skulle gå i hans fotspår genom att bli gymnastiklärare. Så mellan åren 1873 till 1875 gick hon på Gymnastiska Centralinstitutet. Vintern 1875 till 1876 fick hon chansen att vara assistent till professor Lars Gabriel Branting som försökte övertala henne till att studera medicin och läkare. Hon blev snabbt intresserad och bytte därför inriktning 23 år gammal (1879) tog hon studenten på Wallinska skolan i Stockholm. Hon pluggade medicin i Uppsala och fortsatte sedan på Karolinska institutet och blev år 1888 Sveriges första kvinnliga legitimerade läkare.

Widerström var en riktig kvinnorättskämpe som var mycket aktiv i politiska och sociala frågor angående sexualupplysning och hon engagerade sig i många viktiga föreningar. Hon satt bland annat i Stockholms stadsfullmäktige för de frisinnade. Hon var även ordförande i Kvinnliga akademikers förening samt för Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Karolina vela att kvinnor skulle lära känna sina kroppar bättre och få samma rättigheter som männen.

Eftersom Karolina var så mån om kvinnors rättigheter och kroppar så inriktade hon sin läkarbana på gynekologin. Vid denna tidpunkt var det väldigt få människor som pratade och inriktade sig på kvinnans könsorgan. Därför var det vågat av Karolina att skriva en uppsats om de kvinnliga könsorganen, deras funktioner och deras vanligaste sjukdomar. Det fanns heller ingen möjlighet för kvinnliga läkare att få tjänst på sjukhus så därför startade hon 1889 en egen praktik i Klarakvarteret som blev en enorm framgång. Kvinnorna i staden uppskattade detta och tyckte det var skönt med en kvinna som läkare som kunde förstå dem bättre en manlig läkare. För att hjälpa kvinnor lite extra så införde hon sexualundervisning och år 1897 började hon även föreläsa för vuxna kvinnor. Eftersom man inte kunde annonsera om sådant i tidningarna så såldes biljetterna privat och sexualundervisningarna vart en riktig succé under denna tid. Karolina kämpade för kvinnors rättigheter ända fram tills hon var 93 år gammal då hon dog året 1949.
/Elin Jansson, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Lilian Bland

Lilian Emily Bland föddes år 1878 i Kent, Irland. Hon uppfostrades av sin moster och kom att bli en utmärkt ryttare som engagerade sig mycket i ett flertal idrotter. Lilian blev även en av världens första kvinnliga journalister och fick stor uppmärksamhet för sina fotografiska kunskaper. Tack vare att Lilian var journalist kom hon i kontakt med flygteknik. Efter att Lilian gjort ett reportage om Louis Blériot och hans flygtur över den engelska kanalen år 1909 blev hon fast. Inspirationen hon fick gav henne styrkan att själv engagera sig inom området. Några månader efter flygturen var hon på plats vid det första brittiska mötet för flygentusiaster. Efter mötet fick Lilian en idé. Hon skulle designa och bygga ett flygplan alldeles själv. Inspirationen till designen på planet fick hon av en fågel som fotat. Flygplanet blev klart sommaren 1910 och döptes till ”Mayfly” som i ”It may fly”. Vid fösta testflygningen fick hon hjälp av några bybor och fyra polismän. Lilian var så koncentrerad på att allting skulle fungera att hon inte ens märkte när planet lämnade marken. Flygturen räckte en hel äng lång. Mayfly gjorde Lilian till den fösta kvinna som designat, byggt och flugit sitt egna plan. I det konservativa Irland under denna tid fick hon stor uppmärksamhet. Hennes pappa var inte nöjd och han blev orolig för familjens rykte. Han köpte därför en Ford till Lilian för att hon skulle släppa flygintresset. Det fungerade i ungefär i ett år innan hon tröttnat på Forden. Istället flyttade Lilian till den kanadensiska västkusten med sin nya make och inledde ännu ett bygge. Denna gång handlade det om ett båtbygge och flygkarriären lades ner för gott. I en intervju år 1966 utryckte sig Lilian "Hur som helst hade jag motbevisat alla som hade sagt att en kvinna inte kunde bygga ett flygplan, och det var enormt tillfredsställande för mig".

Varför ska man lära sig om Lilian Bland? Hon var en kvinna som under tidigt 1900-tal bröt normerna i det konservativa Irland. Lilian var inte bara en av de första kvinnliga journalisterna utan även den allra första kvinnan som designade, byggde och flög sitt egna flygplan. Att en kvinna under denna tid följde sina intressen trots att det gick emot samhället, hade förmodligen en positiv och inspirerande effekt på omgivningen.
/Elisabeth Hylén, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Hildegard av Bingen

Redan när Hildegard av Bingen var liten märkte hennes föräldrar att deras dotter hade en speciell gåva. Därför bestämde de sig för att skicka henne till ett kloster redan som åtta åring. Under sin första tid i klostret var hon elev men vid femton års ålder blev hon nunna. Redan som ung började Hildegard att få uppenbarelser, hon berättade inte för någon om dessa eftersom att hon var rädd att folk skulle tycka att hon var galen. Dessutom var det extra svårt på grund av att hon var kvinna och levde i medeltidens Tyskland. Hon föddes år 1098 under en tid då kvinnor hade väldigt begränsade rättigheter. Det bästa sättet för kvinnor att få någon slags frihet och utbildning var att bli nunna och leva i kloster. Att hålla dessa uppenbarelser hemliga från omvärlden påstås ha gjort Hildegard sjuk. Med hjälp av en munk i klostret skrev hon tillslut ner sina uppenbarelser vilket ledde till att trycket lättade från hennes axlar och hon blev frisk igen.

Många ser idag Hildegard som en feministisk förebild bland annat på grund av att hon var med och öppnade ett kvinnokloster. På den här tiden var det som sagt ovanligt att kvinnorna hade makt i samhället, men enligt källor så var Hildegard en av de få kvinnorna som fick vara med och bestämma. Som sagt var kloster väldigt viktig för kvinnors utbildning och genom att Hildegard byggde ett till kloster fick fler kvinnor möjlighet till att utbilda sig och bli mer fria.

Vår moderna historieskrivning är trots allt inte så modern som vi tror. Ännu idag uppmärksammas männen i mycket större utsträckning än kvinnorna trots att vi tror oss leva i ett mer jämställt samhälle. Det är ofta tack vare starka kvinnor som Hildegard av Bingen som samhället har blivit mer jämställt därför är det viktigt att fler får höra om henne och andra starka kvinnor i historien. En historieskrivning utan kvinnor leder också till att barn växer upp med en snedvriden bild av verkligheten. För om inte kvinnorna tas upp måste väl det betyda att det inte finns några kvinnor värda att nämna?
/Emilia Engvall, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren är Sveriges mest älskade och välkända barnboksförfattare och levde mellan åren 1907-2002. Hennes författarskap och hennes sätt att uttrycka sig, i de barnböcker som har blivit kända världen över, har bidragit med både glädje och tröst hos såväl barn som vuxna. Det som utmärker Lindgrens verk lite extra är att de sticker ut från det vanliga, när det till exempel gäller geografi, ålder och politik men också när det gäller den etniska frågan. Det är så här som Astrid Lindgren Näs AB precentrar Lindgrens verk och liv.

Hon var det andra barnet i familjen och föddes på en gård i Näs i Vimmerby. Så småningom fick hon två till syskon. Lindgren och hennes syskon levde ett lyckligt Bullerbyliv omkring det stora röda huset i Näs, precis som barnen i Bullerbyböckerna som Astrid senare publicerade. Lindgren växte upp och flyttade senare upp till Stockholm för att studera sekreterare. I Stockholm gifte hon sig och skaffade även två barn, Sven och Karin. För dem berättade hon endast sagor då hon redan från skoltiden hade bestämt att någon författare skulle hon aldrig bli. Detta då hon var less på att alltid få höra att hon skulle bli en författare och att hon skulle komma att bli ”nästa Selma Lagerlöf”. Inom sig visste hon dock att det var författarskap hon skulle hålla på med då hon tyckte att det var riktigt roligt. Resultatet blev trots allt mycket värdefullt och hennes verk har påverkat samhället extremt mycket. Allt detta beskriver hon med sina egna ord i en självbiografi som har publiceras på förlaget Ruben och Sjögrens hemsida.

Astrid Lindgren är verkligen en kvinna som har präglat samhället enormt mycket då hon har bidragit med hur samhället ser ut idag. Hon finns överallt, speciellt i det svenska samhället och alla vet förmodligen vem hon är. Det har byggts upp sjukhus och stora företag i Astrid Lindgrens namn, kanske för att hedra och minnas henne men kanske också för att visa att hon hade och fortfarande har en stor roll i samhällsutvecklingen och samhällsuppbyggnaden. Utöver detta finns Astrid Lindgrens avbild placerad på den svenska tjugolappen, det finns även otaliga böcker och publicerade internetinlägg om enbart hennes uppväxt, liv och betydelse för Sverige och resten av världen.
/Ottilia Svensson, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Ulrika Eleonora Stålhammar

Ulrika Eleonora Stålhammar föddes 1683 i Svenarum och dog i Hultsjö 1733, hon blev alltså 50 år gammal.[1] Hon var en kvinnlig karolin, löjtnantsdotter som klädde sig i manliga kläder för att ta värvning i Karl XII:s armé under namnet Vilhelm Edfeldt.

På TV4:as hemsida finns det lite information om henne, där Martin Timell och Dick Harrisson håller i ett program som heter Sveriges Historia. Där står det bland annat att som barn var Ulrika Eleonora mer intresserad av manliga sysslor än kvinnliga, som hon även själv har intygat att hon var. Hennes systrar gifte sig alla med soldater av längre rang, medan hon själv gick och skaffade sig en manlig identitet, Vilhelm Edfeldt. Hon arbetade som dräng bland annat, tills hon en dag tog värvning kring år 1715 och blev artillerist stationerad i Kalmar . Som Vilhelm gifte hon sig med pigan Maria Lönman, som inte visste om Vilhelms ”riktiga” identitet förrän senare i förhållandet. När Ulrika Eleonora sedan avslöjade sig själv om hennes identitet fortsatte paret att leva tillsammans.

Ulrika Eleonora tjänstgjorde i armen i elva år tills hon tillslut erkände sitt dubbelspel och ställdes därför inför rätta. Hon dömdes till dubbla dödsstraff, men detta straff mildrades ner till en månads fängelse.[2] Efter att hon suttit av sin månad i fängelse var hon helt beroende av sin släkt för försörjning, eftersom hon inte hade så mycket valmöjligheter som innan, på grund av att hon ”svikit” samhället genom att uppträda som man och undgå äktenskap.

Ulrika Eleonora bereddes arbeta på en fristad på herrgården Björnskog i Hultsjö socken. Där bodde Elisabeth Ramsvärd som hon kom att spendera sina sista år i livet med. De sägs att de båda kvinnorna levde ett tillbakadraget liv och det var många som ogillade Ulrika Eleonora på grund av sitt brott, vilket resulterade i mycket skvaller.

Efter några år avled Ulrika Eleonora och den 20 år äldre Elisabeth dog endast sex månader efter.

Varför ska lära sig om Ulrika Eleonora Stålhammar? För mig verkar denna kvinna vara stark och envis, som gick emot alla ”normer” och ”regler” som fanns i samhället på den tiden. Hon kan vara en av många som gjort att det idag ses som normalt att en kvinna vill vara man och vice versa.[3]
/Sara Stålhammar, SA13

[1] https://sv.wikipedia.org/wiki/Ulrika_Eleonora_St%C3%A5lhammar
[2] http://www.tv4.se/sveriges-historia/artiklar/ulrika-eleonora-st%C3%A5lhammar-den-kvinnliga-karolinen-4fc007b204bf72519400aca7
[3] https://ingerdreifaldt.wordpress.com/category/historia/svensk-stormaktstid/ulrika-eleonora-stalhammar/
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Selma Lagerlöf

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, en av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare genom tiderna. Hon föddes 20 november 1858 på herrgården Mårbacka i Värmland. Selma lämnade senare sitt hem, mot hennes fars vilja vid 20 års ålder, för att uppfylla sin dröm om att utbilda sig till lärarinna. Hon fick fast tjänst som lärarinna på en elementarskola för flickor år 1885.

Selma var mycket engagerad i kvinno- och fredsfrågor och engagerade sig i och kämpade för frågor som dessa under hela hennes livstid. Vid varje tillfälle som gavs, visade hon att en kvinna kan lika mycket som män och deltog aktivt i kampen om kvinnlig rösträtt, samt i hennes böcker beskrev hon många starka kvinnor.

Selma fick mycket uppskattning under sitt liv, hon var den första kvinnan som tilldelades nobelpriset i litteratur. Förutom detta, var Selma även den första kvinnan i Svenska akademin och en av ursprungsledarna i Samfundet de nio, vilket är en litterär akademi. Deras syfte var att främja skönlitteratur, freds- och kvinnofrågor.

När hon var 33 år gammal, år 1891 gav hon ut sin debutroman Gösta Berlings saga, på grund av denna, tilldelades hon nobelpris. Efter denna bok avslutade hon sin tjänst som lärarinna och började livnära sig på författarskapet. 10 år senare efter Gösta Berlings saga, kom hennes andra stora verk som skulle få henne på internationella nivåer, denna bok hette Jerusalem. Selma skrev böcker ända fram till hennes död år 1940 som främjar oss än idag.

Selmas böcker fängslar och griper tag i en, på grund av hennes fantastiska och känslosamma sätt att skriva om fantasi och verklighet. Hennes budskap om fred och medmänsklighet är aktuellt än idag.

Genom att lära känna Selma Lagerlöf, lär man sig att hon har haft stor betydelse för kvinnor och samhället idag. Selma visar att ingenting är omöjligt och att man som kvinna inte ska vika ihop sig, utan vara stark. Att läsa om Selmas historia kan ge inspiration och mod till tjejer och kvinnor, att visa att de ska ta för sig och stå på sig. Att förstå och lära sig att kvinnor inte är sämre på något sätt.
/Vanessa Sved, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Edith Piaf

Edith Piaf, född som Edith Giovanna Gassion 1915 den 19 december i Frankrikes huvudstad Paris var en fransk sångerska. Hon är sedd som Frankrikes största populärartist.

Det sägs att Edith föddes på gatan och hade en strulig uppväxt. Piaf övergavs av föräldrarna och fick bo hos sin farmor som drev en bordell i Normandie och fick sin uppfostran av kvinnorna som arbetade där.

När hon var 14 år uppträdde hon offentligt första gången och började därefter försörja sig på egen hand som gatusångare i förorterna. Vid 17 års ålder fick hon sitt första och enda barn som avled på grund av hjärnhinneinflammation när barnet var två år gammal. Liksom sin mor hade Piaf det svårt att ta hand om ett barn, hon levde ju sitt liv på gatorna.

Ediths karriär startade då ägaren till en nattklubb vid namn Louis Leplée upptäckte henne i området vid Pigalle. Han övertalade henne att sjunga och hennes nervositet var det som fick honom att ge henne smeknamnet ”Piaf”. Namnet betyder sparvungen och detta fick hon på grund av hennes längd och sättet hon klädde sig på. Detta namn kom att bli hennes artistnamn för resten av hennes liv. Louis bedrev en intensiv marknads förning inför hennes premiär, vilket resulterade i att många celebriteter närvarade.

1940 hade hennes karriär blivit väldigt framgångsrik. Dock gjorde andra världskriget anspråk på hennes karriär då det ständigt var tyskar som publik på hennes framträdanden. Detta gjorde att även hon som var berömd, var tvungen att umgås med tyskarna som var de nya härskarna i Frankrike på den tiden. Piaf hjälpte franska fångar när hon ställde upp på att fotografera sig med dem. På så sätt kunde fångarna göra falska pass och röra sig fritt i landet. Hon bidrog alltså med att hjälpa ett antal personer undan nazisterna. Trots det behöll hon sin popularitet både nationellt och internationellt.

La vie en Rose som släpptes 1945 var den låt som blev hennes profillåt. Piaf blev känd för hennes förmåga att fånga publiken och förmedla känslor och att hennes sånger speglar hennes liv.

Jag tycker det är viktigt att lära sig om Edith Piaf för att hon levde ett hektiskt och jobbigt liv utan föräldrar och en riktig uppväxt, trots det blev hon framgångsrik och en älskad kvinna av det franska folket. Hon bidrog också under andra världskriget när hon hjälpte franska soldater.
/Zandra Bergström Jonsson, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Amelia Earhart

Amelia Earhart var en amerikansk pilot som föddes den 24 juli 1897 i Kansas, USA. Hon har gjort stora avtryck inom pilotyrket för kvinnor då hon var den första kvinnan att flyga solo över Atlanten, men även att hon kämpade för jämställdhet mellan kvinnliga och manliga piloter. Att hon var en feminist var svårt att inte märka av då hon gärna tog upp ämnet i intervjuer om hennes flygningar. Earhart hade samarbete med kvinnoorganisationen National Women´s Party som ansågs vara väldigt radikala. Vid den tiden som Earhart var aktiv fick inte kvinnor ställa upp i organiserade flygtävlingar vilket upprörde henne och de andra kvinnliga piloterna mycket. Efter påtryckningar från dem anordnades 1929 den första kvinnliga tävlingen vid namn All Women´s Air Derby men som i folkmun kom att kallas Powder Puff Derby. Samma år bildade Earhart och några fler kvinnliga piloter organisationen The Ninety-Nines som endast var för kvinnor. Den fick sitt namn då det var 99 av de 117 kvinnorna med flyglicens i USA under denna tid som gick med i organisationen och det var Earhart som blev ordförande.

År 1937 bestämde sig Amelia för att göra sin sista långflygning vilket skulle vara den längsta vägen runt jorden. Hennes mål med denna flygning var att slå två rekord, första kvinnan som flög runt jorden och den längsta flygningen någonsin. När de inte hade långt kvar på resan var det något som gick snett och planet försvann ner i havet. Stora sökningspådrag gjordes men inga spår av flygplanet hittades och det är fortfarande okänt vad som hände med Earthart. Hon dödförklarades den 5 januari 1939.

Amelia Earhart har haft en stor påverkan i kvinnors historia, både inom pilotyrket och utanför. Idag är majoriteten av piloter fortfarande män men under tiden Earhart levde gjorde hon framsteg som kan ha varit stora och påverkat både på den tiden och nu i efterhand. Även fast hon har gjort framsteg för kvinnorna i samhället som kanske påverkar oss än idag finns det betydligt lite information om henne, den information som finns handlar mest om henne som pilot och inte feminist. Det finns en del internet källor men skriftliga är det ont om. Om Earhart hade varit en man skulle hon markant ha varit mer känd.
/Agnes Eriksson Berg, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Jeanne d’Arc

Jeanne D’arc, valde att själv kalla sig Jeanne la Pucelle, född omkring 1412 utan att helt säkert veta enligt både boken Jeanne D’arc och Internetkällan NE.se. Säkerställd död 30 maj 1431 som ett franskt helgon.[1]

Jeanne växte upp i en bondefamilj i Domrémy. Sedan 13-årsåldern ska hon ha inbillat sig höra budskap och vägledningar på olika sätt och under hundraårskriget mottog Jeanne budskapet att föra dauphin (blev Karl VII) till Reims för att kröna honom där. Hon deltog själv i krigståget och tågade i manskläder och drog till sig många blickar utifrån.

Jeanne var en stor symbol, inte bara för att hon bar manskläder i stora manifestationer utan till mestadels för att hon var den kvinnan som stod upp för att inte bli besegrade av engelsmännen. Hon deltog bland annat i belägringen och krigade som ingen trodde en kvinna var lämpad till eller rent av fick, men hon bröt de flesta normer som samhället då var uppbyggt i. Sent samma år som belägringen blev hon, hennes far och bröder alla adlade.[2]

I maj 1430 deltog Jeanne i ännu en belägring i Compiègne som började av burgunderna. Denna gång togs hon till fånga för att lämnas över till engelsmännen. Hon fördes till franska Rouen och anklagades och anklagades för häxeri och heresi där hon dock kunde försvara sig modig som hon var. På den tiden var det inte konstigt att bli anklagad för bland annat häxeri om man stack ut lite extra som kvinna i samhället samtidigt som många stred emot Jeannes idéer.

Sena maj året därpå utsattes hon för hot ännu en gång men lyckades återigen få förtroende fyra dagar senare. då lämnades som istället över till den världsliga makten som lät henne brännas på bål 30 maj.
Jeanne D'arc satte spår i historien, inte minst i Frankrike då hennes kyrkliga firningsdag blev just 30 maj. Så sent efter hennes död som 1920 helgonförklarades hon men firas även med en extra helgdag söndagen efter 8 maj. Tydliga spår kan synas inom inte minst teaterdramatiken som senare blev till filmer då hennes roll i samhället och personliga attityd var normbrytande och utstickande. Namnet Jeanne D'arc hörs än idag främst i den politiska propagandan då hon blev en utstickande symbolisk för Frankrikes nationalism.

Symbolisk är hon även runt om i världen på andra sätt, så som kvinnornas rätt i samhället, deras rätt att uttrycka sin åsikt var man än befinner sig och samtidigt våga stå för att kvinnor och män inte bör följa alla normer som samhället format. Alltså det som idag är yttrandefrihet som för många är en grundregel och självklarhet.
/Anton Steinholtz, SA13

[1] http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/jeanne-d-arc
[2] http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/jeanne-d-arc
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Coco Chanel

Gabrielle Bonheur Chanel, mer känd under namnet Coco Chanel, föddes 1883 i Saumur, Maine-et-Loire, Pays-de-la-Loire. Hon var en av fem barn i en fattig familj där pappan tidigt lämnade hemmet för att söka lyckan i Amerika. När Gabrielle var 12 år gammal avled modern, vilket ledde till att Gabrielle spenderade resten av sin barndom på ett kloster som kommit att bli som ett barnhem. Det var under tiden på barnhemmet Gabrielle, eller Coco, för första gången kom i kontakt med mode, då i form av att sy kläder.

Chanel försörjde sig under sin ungdom som sömmerska, vilket skulle komma att ha en betydande roll i hennes framtida liv.

Coco Chanel är en stor inspirationskälla för såväl hennes tids designers som dagens. Främst för att hon visade att normer och sociala regler inte var obrytbara och inte heller de rätta men också för att hon stod för jämställhet. Coco menade att innan hennes era var kvinnor fängslade i korsetter och krinoliner. Vad hon då tillförde med hennes mer uppriktiga mode var att kvinnor blev friare på ett helt nytt sätt, det blev t.om. accepterat för en kvinna att bära jeans, (något som tidigare varit en typ av tabu inom kvinnligt mode).

Den oberäkneliga framgången påstås till viss del ha att göra med att hon noga valde ut sina älskare, vilka försedde henne med den typ av ekonomi hon behövde för att marknadsföra sitt varumärke, men man kan inte se till hennes framgång utan att nämna hennes makalösa talang för att se mode som på den tiden var långt före sin tid. År 1921 lanserades Chanels första doft, parfymen Chanel 5. Parfymen togs fram då Coco ansåg att den som inte hade råd med hennes dyra kläder ändå skulle ha en chans att vara en del i den exklusiva ’’Chanelfamiljen’’. Varumärket Chanel är ett av de mest framgångsrika och välkända lyxmärken vår tid upplevt. Varumärket beräknades i maj 2016 ha ett värde på 7,2 miljarder dollar.

Gabrielle, eller Coco, Chanel har en betydande roll i kvinnohistorien då hon frigjorde kvinnan från de normer som fanns inom modet. Att bära korsett är inte bara varmt, utan också smärtfyllt. Chanel har, och kommer alltid att vara, en av de mest framgångsrika modeskapare och kvinnofrigörare världen någonsin kommit att skåda.
/Elias Högman, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Hypatia av Alexandria

Sokrates, Platon, Aristoteles och Pythagoras är namn många av oss känner igen. Dessa namn återkommer mer eller mindre i alla ämnen i skolan, och alla dessa är män. De har kommit fram till teorier som håller än idag och har påverkat många efterkommande filosofers synsätt och filosofi.

Många av de teorier som Platon och Aristoteles lärde ut var för komplexa för andra att förstå. Dessa teorier kom att förenklas, utvecklas och sammanfattas av Hypatia av Alexandria, som räknas vara den första tidiga grekiska kvinnliga filosofen och matematikern. De teorierna hon förenklade används än idag.

Hon hade sina framgångsår i antikens Alexandria i Egypten. Hon föddes mellan år 350-370 ungefär. Hon uppfostrades av sin pappa Theon som själv var matematiker och filosof eftersom att hennes mamma dog vid födseln.

I samband med att hon endast blev uppfostrad av sin far blev även hennes filosofi influerad av sin fars tankesätt, men även av Platon och Aristoteles.

Matematik, filosofi och astronomi var de ämnen hon undervisade i på forskningsinstitutet Museion i Alexandria. Folk åkte världen runt för att få undervisning av henne.

Hon har haft stor betydelse för astronomin då hon utvecklade flertal instrument för astronomisk forskning. Detta lade grunden för filosofin och upptäckterna hos Descartes, Newton och Leibniz.

Hypatia levde under en farlig tid. Kristendomen hade influerat Alexandria väldigt hårt och många blev tvångskonverterade till kristendomen. Hon sattes i en farlig sits dels för att hon inte var troende, och dels för att hon förespråkade vetenskapen och rationellt tänkande. Hon vägrade omvända sig till kristendomen, och som en konsekvens av att hon inte konverterade till kristendomen fick hon en fruktansvärd och brutal död. När Hypatia var på väg hem en dag i mars år 415 blev hon attackerad av en mobb av fanatiska kristna som klädde av henne naken, drog henne till kyrkan Caesarium, där hon flåddes, styckades och brändes upp. En del menar att Hypatia av Alexandria var den första som föll offer för den första häxbränningen.

Det många inte vet är att det finns väldigt många kvinnor som har haft större inflytande i vissa delar av historien än vad män har. Därför är det viktigt att lyfta fram kvinnorna precis som männen. Exempelvis Hypatia, personligen hade jag ingen aning om vem hon var. Nu i efterhand blir jag nästan arg och chockad över att hon inte uppmärksammats tillräckligt för allt hon gjort för både sin tid och för efterkommande generationer.
/Lylan Permarv, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Harriet Tubman

Harriet Tubman föddes i Maryland, USA, som slav. Där hon föddes fick hon arbeta hela dagarna och fick ta brutala misshandlingar. År 1849 flydde hon från slaveriet och lämnade allt bakom sig, inklusive sin make och familj. Trots att hon var efterlyst och att hon hade ett pris på sig som slav, kom hon trots allt tillbaka till Maryland flera gånger för att befria sin familj och hundratals andra slavar via en underjordisk tågräls.

När inbördeskriget bröt ut år 1863 gick Harriet med i armén, och hennes hemliga vägar kom till en väldigt stor nytta. Harriet blev då den förste kvinnan att leda ett väpnat anfall inom armén och tack vare henne så räddades fler än 700 slavar. Efter kriget jobbade Harriet med att starta skolor för före detta slavar men själv kunde hon inte läsa eller skriva. År 1869 gifte sig Harriet med en ung karl vid namn Nelson Davies som var en unionssoldat. De två levde med varandra i 19 år tills han dog.

Under senare delen av 1800-talet visade Harriet intresse för kvinnors rösträtt och ägnade mycket tid åt kampen. Harriet brukade resa runt och talade om kvinnornas lika värde, hon brukade använda sig själv som exempel på att kvinnor är lika dugliga som män. Och när The National Federation of Afro-American Women så var Harriet huvudtalare på första mötet.

Harriet dog vid 93 års ålder den 10:e mars 1913. Hennes pengar donerade hon till startandet av ett hem för gamla och sjuka svarta där hon också bodde de två sista åren av sitt liv.

Det hon gjorde för slavar och kvinnors rösträtt kan man se har lönat sig med tanke på dit samhällsutvecklingen är på väg och kvinnornas roll blir allt större i samhället.
/Robert Åström, SA13
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Drottning Margareta grundare av Kalmarunionen

Margareta Valdemarsdotter, född 1353, död 1412. Regerande drottning av Danmark och Norge 1387–1412. Regerande drottning av Sverige 1389-1412. Finland och Island ingick i hennes rike också. Hon var dotter till danska kungen Valdemar Atterdag och gifte sig med den svensk-norske kungen Håkan Magnusson.

1370 föddes sonen Olof som valdes till kungen i Danmark efter morfaderns död. Olofs pappa kung Håkan dog 1380. Drottning Margareta fick styra riket ensam i Olofs namn. Efter att han dog 1387 behövde inte hon lämna ifrån sig makten utan valdes till Danmark och Norges- Sveriges drottning. Svenska stormän lovade ge hennes mer makt om hon befriade dem från kung Albrekts och hans tyska soldater. År 1389 vann hon en avgörande seger mot Albrekt. Senare gav hon makten till sin systers dotterson, Erik av Pommern, som blev kung av Danmark. Han valdes till kung i alla riken, Norge, Danmark och Sverige 1389. En union bildades 20 juli 1397, Kalmarunionen.

Margareta lyckades styra tre rika till sin död. Men hon lämnade över mer och mer makt till den valda kungen. Hon strävade efter att få mer mark mot Tyskland. Men under förhandlingar blev hon sjuk och avled i pesten 1412.

Margareta är en viktig person för kvinnohistorien under 1300-1400 talet. Hon var den som grundade Kalmar unionen. Hon lyckades ena alla tre rikena. Det gav förutsättningar för att hålla fred. Ingen man hade lyckats med det tidigare. Innan sonen var myndig och hennes man hade avlidit styrde hon länderna själv. Det gjorde hon på ett bra sätt. Hon kunde lyssna på sina motståndare. Hon var klok men sträng vid förhandlingar och kunde då lägga grunden för unionen. Där igenom kunde hon styra över tre länder samtidigt. Hon var förebild för kvinnor under den tiden och fram till idag. Hon kunde visa att kvinnor kunde styra många gånger bättre än män. Hon är väl känd i nordens historia. Men historia böcker tar inte upp mycket om henne. Jag har fått den här informationen från So-rummet, texten är skriven av Bo Eriksson. 
/Duaa Hassan, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Kristina Gyllenstierna

Kristina Gyllenstierna var en adelsdam som på 1500 - talet försvarade Stockholms slott mot danske kung Kristian II och hans trupper. Detta var stort, kvinnor hade aldrig agerat offentligt tidigare. Kristinas agerande kan knappast ses som traditionellt. Kristina var under denna tid gift med riksföreståndaren Sten Sture. Hon deltog i regerandet tillsammans med sin man. År 1520 dog Sten Sture. I hans ställe utsågs Kristina till regent och hon förberedde ett försvar mot den danske kung Kristian II:s armé.

År 1912 restes en staty för att hedra Gyllenstierna. När den restes definierades Kristina som en man. Vidare hyllades Kristina för mod och dådkraft, som betecknades som manliga egenskaper. Flertalet av de kvinnor som var pådrivande för att statyn av Kristina skulle resas hade anknytningar till högerpartiet. Frågan om kvinnlig rösträtt var en centralfråga vid den tiden. Då man hyllade en historisk kvinna istället för en man, visade man kvinnans insatser i historien och på detta sätt krävde man ett mer kvinnligt deltagande i politiken.

Kristina fungerar i mina ögon som en sann feministiskt historisk förebild, eller skulle hon det, gjorde Kristina det hon gjorde för att visa att kvinnor kan? Nej det tror jag inte att hon gjorde, jag tror att hon gjorde detta rent instinktivt. Det Kristina gjorde hjälpte kvinnor att lyfta fram sin roll i historien. Det blev början på en kvinnokamp med mer jämbördiga villkor, kvinnor ville ha en egen identitet i historien och framtiden. De började därför kämpa för den. Om man tittar på dagens Sverige har vi ju kommit långt i vårt genustänkande, även om det finns mer att göra inom vissa områden. Tittar vi utanför vårt lands gränser finns det länder som är längre tillbaka än kvinnor var på Kristinas tid, så allt är ju naturligtvis relativt. Kvinnorörelsen skulle kommit igång tidigare.
/Elin Berglund, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Maria Sofia de la Gardie

Maria Sofia de la Gardie dotter till Jakob de la Gardie och Ebba Brahe var en svensk grevinna och industriföretagare som levde mellan 1627-1694. Hennes far var fältherre och riksråd och modern var adelsdam och hovfröken. Hon gifte sig vid 16-års ålder med Gustaf Oxenstierna som var i trettioårs åldern och tillsammans fick de två barn. Gustaf fick överta hennes fars guvernörspost i Reval och när de senare återvände till Sverige avled han och Maria Sofia stod kvar som änka vid endast 21-års ålder. Hon gifte aldrig om sig och fick därför förvalta pengarna som hennes barn ärvt från deras fader och sedan när även Jakob dog fick Maria Sofia ärva stora egendomar. Hon bosatte sig på Tyresö och därifrån styrde hon alla sina gods som hon hade startat upp. Hennes intresse märktes genom framgångarna och hon tog vara på sin chans. Bland annat så reste hon till Holland för att studera näringslivsfrågor och hon börjad även att bryta stenkol i Skåne som hon sålde och exporterade. Hon var en framgångsrik kvinna som också blev Sveriges första kvinnliga storföretagare.

Hade man fått läsa mer om sådana här kvinnor i historieskrivningarna hade förmodligen en helt annan bild av kvinnor förts fram och det förtrycket som finns idag kanske inte hade varit detsamma. Hon nämns i förbifarten i historieböckerna men för att få reda på mer fakta om henne har stockholmslansmuseum.se använts som källa. 

Det finns många starka kvinnor genom historien som har styrt och drivit bland både kungar och bondesamhällen och dessa kvinnor behöver tas upp. Man behöver se att kvinnor också har gjort skillnad och att de också kan styra. Med fler berättelser om kvinnor som Maria Sofia de la Gardie så skulle världen se annorlunda ut idag. 
/Emilia Dahl, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Rosa Parks  

Rosa Louise McCauley Parks var en amerikansk medborgarrättskämpe som föddes år 1913 den 4:e februari. Till en början var hon en vanlig medborgare, sömmerska som var på väg hem från jobbet på en buss. Det skedde år 1955 i Alabama den 1 december, då busschauffören bad henne flytta på sig för en annan vit man. Då hon vägrade flytta på sig blev hon gripen av två poliser. Självfallet blev det konsekvenser av detta då de svarta medborgarna startade en bojkott där de vägrade åka kollektivt i 381 dagar. Men ett år efter incidenten insåg alla bolag att de gick med för stor förlust så de var tvungen att ta bort lagen, så den 21 december 1956 slog USA:s högsta domstol fast att både svarta och vita fick samma förutsättningar angående kollektivtrafiken.

Jag anser att hon har en stor betydelse för vår historia. Speciellt för rasuppdelningen som mer och mer försvann från just den dagen då hon vågade säga ifrån. För under den tiden var svarta och vita inte lika mycket värda. 

Varför vi ska studera Rosa Park som en del av historien är just för att det hon gjorde blev ett startskott till att vi började se lika på svarta och vita, vilket är en otrolig viktig del för att det ska vara jämställt här i samhället. Om hon inte hade vågat sagt ifrån kanske det hade varit lika än idag, vem vet. Jag tror inte många vet varför både svarta och vita har samma rättigheter idag, vilket man bör veta och det får man lära sig om man studerar Rosa Parks.

Man hittar inte mycket om Rosa Parks i de vanliga historieböckerna. För att läsa om henne och vad hon gjort så kan man besöka denna hemsida. 
/Fredrik Stenberg, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Florence Nightingale

Florence Nightingale var en självständig kvinna som växte upp i Italien. Nightingale har varit en av de personer som har betytt mest för sjukvårdens utveckling inom det militära men även sjukvård i allmänhet. Hon öppnade skolor för att utbilda sjuksköterskor och manualer för hur sjukvård skulle skötas.

Nightingale är mest känd för att under hennes insats i Krimkriget ha utvecklat sjukvården främst genom att driva den mer hygieniskt. Nightingale beräknas ha sänkt dödligheten på sjukstugor i Krim från 42 procent till endast 2 procent genom att driva den antagligen mest hygieniska sjukstugan och att utbilda och informera andra sjukstugor om hur viktigt just hygien är vid behandlingen av patienter.

Florence Nightingale har varit en historiskt viktig kvinna efter att ha reformerat sjukvården, fört feminism framåt efter att ha visat att kvinnor kan vara självständiga och göra karriär samt att hon var en av hennes tid mest framgångsrika kvinnor. Hade man nämnt kvinnor som Nightingale i historien istället för att gömma undan dem så skulle samhället kunna sett annorlunda ut på många sätt idag. Främst kvinnor kunde få förebilder som var lättare att identifiera sig med och flera hade blivit inspirerade av de självständiga kvinnorna, feminismen hade utvecklats snabbare och kvinnorna hade blivit mindre förtryckta.

Varför en sådan inflytelserik och historiskt viktig kvinna inte nämns i historieböckerna är en fråga som är svår att besvara för alla borde veta vem Nightingale. Man kan läsa om Nightingales enastående liv i en kortfattad text på websidan popularhistoria.se där informationen i den här texten är tagen ifrån.
/Henrik Hemlin, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Karin Månsdotter

Få kvinnor i den svenska historien har gjort en klassresa liknande Karin Månsdotter. Från fattig piga till drottning av Sverige och maka till kung Erik XIV. Att Sveriges kung valde att gifta sig med en kvinna av folket var på den tiden så uppseendeväckande, att paret avsattes från tronen. Därefter har man försökt sopa undan spåren efter både Erik XIV och Karin Månsdotter. I dagens historieskrivning är det därför vanligt att Karin mer framställs som ett komplement till kungen, än som den person hon faktiskt var.

Från de få beskrivningar som finns, berättar däremot Herman Lindqvist (Historien om alla Sveriges drottningar, 2007, s. 175-186) att Karin var en vacker, stark och målmedveten kvinna. I hovet lärde hon sig läsa och skriva, vilket då var mycket ovanligt för flickor från arbetarklassen. Hon ska även ha haft en positiv inverkan på kungen, fått honom att handla rätt och även verkat lugnande då han periodvis var mentalt sjuk. Efter Eriks död, tilldelades Karin en gård i Finland. Gården gav goda inkomster och i Finland umgicks Karin med flera adelsfamiljer och var engagerad i välgörenhet. Överallt ska hon ha tagits emot med värme och respekt. Svaret på frågan om varför Sveriges kung valde att gifta sig med en flicka av folket, är sällsynt i kungliga sammanhang, men enkelt – kärlek.

Genom Karin Månsdotters öde lär vi oss mer om historien. Dels visar det kvinnors roll genom historien, med det faktum att efter bröllopet mellan Karin och Erik XIV skulle det dröja över fyrahundra år innan en regent gifte sig med en icke-kunglig person. Det visar också att kvinnor i framtiden inte får underkuvas, kanske är då de glöms bort i historieböckerna? Framför allt lär vi oss att historien är full av betydelsefulla kvinnor – det gäller bara att lägga märket till dem.
/Ida Ersmar, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Margret Thatcher

Margret Hilda Thatcher föddes den 13 oktober 1925 och dog den 8 april 2013. Hon var Storbritanniens premiärminister mellan åren 1979 – 1990, vilket inte bara gör henne till den enda kvinnan som innehavit posten men även till den person som besatt den längst under 1900-talet (1979 – 1990). Hon var politiskt intresserad under hela sitt liv och utsågs redan 1950 till att ställa upp i valkretsen Dartford, då som den yngsta konservativa kvinnliga kandidaten någonsin. Margret Thatcher kom ofta att kallas för ”Järnladyn” som en följd av den kompromisslösa politik hon bedrev i kombination med hennes hårda ledarstil. ”Thatcherism” är ett ord som använts för att beskriva just den politik Järnladyn bedrev, som hade starka inslag av marknadsekonomi och konservativa värderingar.

Thatchers politik har blivit både kritiserad och hyllad: visserligen ledde hennes politik under en tid till kraftigt förhöjd arbetslöshet, men samtidigt bidrog hennes reformer till ökad konkurrens och tillväxt. Hennes starka ledarskap anses av många ha väglett Storbritannien igenom en tid då många valde att inte satsa på dem på grund av ständiga strejker från fackliga organisationer. Hennes popularitet bland folket var ojämn, men under hennes tredje mandatperiod år 1987 införde hon en kommunalskatt som i folkmun kom att kallas för ”Poll tax”. Detta gick inte hem hos folket, dessutom var det inte heller många inom hennes eget kabinett som delade hennes negativa syn på den Europeiska gemenskapen. Margret Thatcher tvingades avgå som partiledare och premiärminister år 1990 efter att Michael Heseltine utmanat henne om partiets ledarskap.

Jag tror att om fler fick lära sig om starka kvinnor som Margret Thatcher skulle den bild av mannen som ensam dominant kraft i världen historiskt sett försvagas, och därigenom kan historien i framtiden framställas på ett mer verkligt sätt: på ett sätt där kvinnor faktiskt ofta spelat en viktig roll.
/Joakim Kvist, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Mette Rosenkrantz

Historieböckerna är fulla med rika män högt upp på samhällspyramiden, så varför inte nämna en kvinna egentligen? Det är ju inte så att rika och ensamstående kvinnor inte fanns överhuvudtaget! Mette Rosenkrantz, till exempel. Hon föddes 1533 i en dansk rik släkt. Med hennes pengar och släktställning kunde hon redan giftas bort vid 14 års ålder. På den tiden var det tydligen att lyckas som kvinna… Efter två väl strategiska giftermål var hon Danmarks rikaste kvinna innan sin död, år 1588. Under sin levnadstid hade hon så stort inflytande i samhället att hon konkurrerade med kungen. Han kände sig till och med hotad av Mette och fick säga stopp till hennes storslagna plan för sin andre makes begravning, eftersom det skulle överglänsa honom.

Enligt mig är det ändå lite lustigt att det endast var män som fick engagera sig politiskt och vara makthavare. Mette Rosenkrantz fick en givet högre ställning och mer rättigheter som änka men i många fall stod sonen som ägare för godsen, fast än han bara var åtta år. Som boken Den dolda kvinnomakten, 500 år på Skarhults slott beskriver hennes makthavarspel ”… likt en schackspelerska listigt flyttat runt pjäserna för att vinna till sig patronatsrätten”.

Exempel på kvinnor med makt, som Mette, är inte unika. Vi har bland annat drottning Kristina i Sverige eller drottning Victoria I av England. Ingen av dessa kvinnor arbetade i dunkel för att dölja sin makt. De har helt enkelt inte fått ”plats” i historieskrivningen.
/Johanna Palm Nilsson, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Elise Ottesen Jensen

Elise Ottesen Jensen (1886–1973) var en sexualupplysare, reformist och journalist. Hon tog upp kampen mot diskriminerande lagar och förändrade synen på sex. Kvinnor dog tidigare ofta av barnafödsel och levde i skräck för att bli gravida. Illegala aborter utfördes på grund av den stränga abortlagstiftningen. Elise bildade RFSU som blev ett helt livsverk. Hon reste runt och informerade fattiga människor om könssjukdomar och lärde kvinnor att använda preventivmedel. Jensen blev en förebild för skolans sexualundervisning och inspirerar oss än idag. Hon skrev krav på fri abort gjord av läkare och att kvinnan skulle få rätten att bestämma över sin egen kropp. ”Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten är ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet”, sa Elise Ottesen-Jensen.

Elise är en orättvist bortglömd person som möjligen bara nämns i historieskrivningen, hon borde få mer plats. På internet är det lättare att hitta fakta om henne än i historieböckerna. Tex här. I sitt arbete för att ge kvinnor rätten att bestämma över sin egen kropp, rätt till abort och preventivmedel har hon gjort centrala insatser för det svenska samhällets utveckling. Hon har gjort sexuallivet mer njutningsfullt och mindre ångestladdat. Hon kan ses som en kvinnolegend då hon har förändrat synen på sexualitet och jämlikhet mellan män och kvinnor. Att lyfta fram betydelsefulla kvinnor som Elise i historien kan påverka vårt sätt identifiera oss själva. En ojämlik historieskrivning har till viss del bidragit till kvinnoförtrycket som råder idag, tänk då vad en jämlik historieskrivning skulle medföra för kvinnans ställning i framtiden? Det kan stärka kvinnors roll och kan förändra vår syn på historien såväl som framtiden. Genom att belysa att kvinnor har varit lika starka och betydelsefulla i historien som män kan ett mer jämställt samhälle uppnås.
/Jonna Johansson, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Marie Curie

Marie Curie var en framstående forskare under 1800- och 1900-talet som gjorde stora upptäckter inom fysik och kemi. Hennes arbete har varit betydande för cancerforskningen då hon upptäckte att radioaktiva strålar både kunde bota cancer men också orsaka svårläkta sår. Marie Curie var även den första kvinnan att vinna nobelpriset i fysik år 1903, dessutom är hon en av få som vunnit två gånger då hon 1911 även vann priset i kemi. De arbeten Marie Curie utfört har varit revolutionerande för naturvetenskapen men trots det är det ytterst sällan hon nämns i historieböckerna, därav att den huvudsakliga källan i detta fall varit nationalencyklopedins hemsida. Förutom att det kan vara värt att nämna vad hennes forskning fått för betydelse i dagens samhälle skulle en plats i historieböckerna också bidra till jämställdhet och inspiration.

Att Curie blev tilldelad nobelpriset två gånger visar att trots det patriarkatiska samhället hon levde i kunde hon träda fram och få uppmärksamhet för det hon gjort. Om detta skulle framhävas kanske fler kvinnor idag skulle våga eller vilja engagera sig inom forskning eller kanske undervisning på hög nivå som Curie även gjorde. Dessa är områden som främst domineras av män. Dessutom kan man fråga sig varför män som Albert Einstein och Isac Newton ska få en plats i läroböckerna om inte Marie Curie? Hennes arbeten har varit minst lika betydande och står för stora delar av vad elever lär sig inom naturvetenskapen idag. Skulle kvinnor få större plats i historieböckerna skulle det tillföra ett större historiskt perspektiv hos eleverna, dessutom skulle det leda till ett mer jämställt samhälle. Ju fler kvinnor som får synas i historien, desto fler kvinnor kommer att få synas idag.
/Linnea Söderkvist, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Beatrice Webb

Beatrice Webb, född Potter. En kvinna som influerat den brittiska politiken mycket. Webb föddes 1858, och dog sedan 1943. Denna kvinna arbetade mycket med sin make, Sidney Webb. Tillsammans skrev de många skrifter, samt så grundade de ”The London School of Economics and Political Science”.

Under första världskriget arbetade Webb inom flera statliga kommittéer och under samma tid kämpade hon även för jämlika löner för män och kvinnor, samt så var hon med och stiftade minimilönen.

Beatrice Webb är en historiskt viktig kvinna då hon har påverkat mycket hur samhället ser ut idag. Denna kvinna är tydligt inspirerad av Karl Marx och hon sa tidigt att ”Endast staten kan anförtros försörjningen av framtida generationer”. Den ständigt växande staten blev en följd av Webbs ensidiga förlitande till staten. Något som Webb kämpade för var att alla skulle få lika stor del av statens välstånd, väldigt socialistiskt. Detta fungerade ett tag, men inte allt för länge. Överskottet blev allt mindre och ett jämlikt samhälle är något som inte fungerar i praktiken. Webbs tanke var god, alla bör ha det lika, oavsett vad man föddes till.

Beatrice Webb bör finnas med i dagens skolutbildning eftersom hon har formgett dagens samhälle och bidragit till strävan efter ett jämlikt samhälle. En person som tillhör den extrema högern kanske inte håller med mig, men Webb har varit med och format en slags balans som krävs för ett fungerande samhälle.

Det finns faktiskt ganska bra information om Beatrice Webb på internet, även om mer är önskvärt. Men det finns användbara sidor så som tidningsartiklar och historiska utdrag. Den källa som jag huvudsakligen använde mig av är denna som jag ansåg ha relevant information till min text.
/Maja Sköld, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Fredrika Bremer

Fredrika Bremer var en kvinnorättskämpe och författare som föddes i Åbo, Finland den 17 augusti 1802 men som bosatte sig i Stockholm tre år senare med familjen. Som sagt så var Fredrika Bremer en stark förespråkare för kvinnans rätt i samhället och hon var också mycket socialt engagerad. Hennes argument var att kvinnor skulle få en bättre social status och bättre utbildning. Idag betraktas Fredrika Bremer som en pionjär inom kvinnorörelsen. Hon inspirerade många med boken Hertha där hon gav uttryck för sin irritation kring den ogifta kvinnans ställning i Sverige under hennes tid.

Fredrika Bremer har haft stor betydelse för historien och många anser att hon bidragit till lagen som gav kvinnan rätt att bli myndig vid 25 års ålder år 1858 och trots detta har hon en väldigt liten plats i historieböckerna. Det är lättare hitta information på nätet och den huvudsakliga källan jag använt är denna.

Det är viktigt att belysa denna typ av kvinnor i historien. Liksom Fredrika Bremer finns det många kvinnor som genom tiderna har haft stor betydelse i historien men som inte får ta plats i historieböckerna. Hade det vart annorlunda och att kvinnorna istället skulle fått ta lika mycket plats som männen skulle det mycket väl kunna vara så att kvinnosynen skulle se ut på ett helt annat sätt idag. Det finns antagligen minst lika många kvinnor som män som har och spelar roll för historien och trots detta är det bara männen som belys samtidigt som kvinnorna osynliggörs.
/Maria Gunnarsson, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Gudrid Torbjörnsdotter

Om vi läser om vikingar i skolan så nämns ofta Erik Röde på Grönland och Leif Eriksson som for till Vinland (Nordamerika). I de isländska berättelserna Grönlänningasagan och Erik Rödes saga från medeltiden är det dock inte bara manliga vikingapijonjärer som nämns. Gudrid Torbjörnsdotter har en central roll i båda berättelserna och är, vad man vet, en av de mest vittberesta vikingarna. Hon föddes på Island, flyttade med nybyggare till Grönland, försökte kolonisera Vinland med sin man och sägs ha åkt på pilgrimsfärd till Rom. I boken Vikingaliv (2007) av Dick Harrison och Kristina Svensson kan man läsa om Gudrid. Den boken är huvudkällan till detta inlägg.

Koloniseringsförsöket av Vinland som Gudrid och hennes man Torfinn ledde var det mest omfattade koloniseringsförsöket av området på den tiden som vi idag har kunskap om. De var borta i tre år och byggde upp en by. De var dock tvungna att återvända till Grönland på grund av strider med skrälingar, indianer. Under tiden i Vinland födde emellertid Gudrid en son, Snorre, den förste ”vite amerikanen”. Värt att nämna om Gudrid är också att hon gifte sig tre gånger och att när hennes män dog fick hon ärva dem. Något som kvinnor exempelvis inte fick i Sverige på 1800-talet.

Varför är historien om Gudrid viktig? För det första får Gudrids historia oss att kunna överväga vår syn på kvinnornas rättigheter förut i tiden. Tanken om att kvinnorna i historien alltid har varit förtryckta finns hos många. Dock så verkar Gudrid ha haft mer rättigheter än vad kvinnor hade på 1800-talet. Hon har också betytt så mycket att hon fått spela en stor roll i de isländska sagorna som skrevs ned runt 1200-1300-talen. Tvåhundra till trehundra år efter hennes död. I Erik Rödes saga nämns hon till och med mer än Erik Röde. Viktigt är också att hon inte nämns som ensam i sitt slag av att vara en viktig kvinna i historien. För det andra har själva koloniseringsförsöket betydelse för världshistorien. Folk från västvärlden försökte bosätta sig och födde barn i Nordamerika långt innan Columbus ”upptäckte” kontinenten.
/Olivia Möller, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Golda Meir

Golda Meir, även kallad ”järnladyn” inom den israeliska politiken, är en av de 24 personerna som grundade staten Israel år 1948. Hon har dessutom varit premiärminister för Israel och än i dag är hon den enda kvinnan som har suttit vid den posten i landet.

Efter att ha läst om Israels grundade så känns det som att Golda Meir kan ha varit en av de viktigaste personerna inom grundandet, fast i stället för att lyfta fram henne lite extra så använder de mer sig av ”de 24 inblandade”. Det känns som att de inte vill skriva om en kvinna på det sättet, på ett sätt som många män oftast bli hyllade på.

Jag tror faktiskt att om vi skulle få en bredare och större kunskap om historiens kvinnor som förtjänar lite mer utrymme i historieböckerna så skulle vi kunna få en annan uppfattning på saker och ting. För att jag är helt säker på att mycket av det vi har lärt oss genom vår skolgång i historia där männen har hyllats för sitt ”arbete” så har säkerligen många kvinnor varit delaktig i det och förtjänar lika mycket uppmärksamhet som männen. Jag tror även att om vi skulle få en bredare kunskap i kvinnornas lyckade ”arbete” så tror jag också att då skulle vi se att även kvinnor kan det män har gjort och lyckats med. Det skulle även kunna vara en push till dagens kvinnor att försöka lyckas med något så att det inte bara har tanken av att det man i så fall skulle ha gjort hade varit slöseri eftersom det ändå är ingen som märker av just dem. Att de kan få känna sig viktiga för historian och för kvinnornas betydelse i världen.

Eftersom Golda Meir inte alls nämns speciellt mycket i historieböckerna så fick jag förlita mig till internetkällor, jag är inte heller speciellt bra att förstå engelska internetkällor och därför förlitade jag mig till den enda svenska källan
/Sebastian Koivisto, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Frigga Carlberg

En person som är värd att lyftas upp är Frigga Carlberg, känd som rösträttsaktivist, författare och socialarbetare. Carlberg var den ledande kraften i Göteborgs kvinnliga rösträttsrörelse. Hon ägnade sig åt en omfattande litterär verksamhet, skrev noveller och skådespel som inslag i rösträttskampen. Hon satt också i styrelsen för LKPR.

Carlberg räknades ofta som ”revolutionär”. Hon gav sig gärna in i provokativa aktioner, rörde sig i alla samhällslager och blev känd för sin frispråkighet.

Jag tror att utan kvinnor som Carlberg, hade det tagit längre tid för den kvinnliga rösträtten att införas. Personer som Carlberg vågade ställa krav på politiska rättigheter för kvinnor, trots att det bröt mot gängse sociala normer för hur man borde uppfört sig under den tiden. Hon blev hatad av många, men som kvinnokämpen Elisabeth Tamm en gång sade, ”det måste finnas kvinnor, modiga och behjärtade nog, att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid”. Vi har dessa kvinnor att tacka för den utveckling som skett. Detta bör vara en tillräckligt stor anledning, till varför vi borde studera kvinnor som Frigga Carlberg som en del av historien.

Kvinnans roll i samhället hade med stor sannolikhet varit större ifall vi haft ökad kunskap om deras betydelse i historien. I de flesta historieböcker lyfts männen upp som hjältar, medan kvinnorna är de som tar hand om hemmen. Hade kvinnorna lyfts upp i samma grad som männen, skulle förmodligen också dagens jämställdhet vara bättre. Vi har kommit en bra bit på vägen, i alla fall i den västerländska kulturen, men inte i den övriga världen. Där finns mycket att göra, men även här i vår kultur finns mycket kvar av ojämställdhet. Sedan tror jag att det är viktigt för unga tjejer att ha kvinnliga förebilder, då är väl dessa liberala kvinnor otroligt bra sådana. De skulle kunna uppmuntra kvinnor till att kämpa för till exempel lika löner i framtiden.
/Sofie Dammbro, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Olympe de Gouge

Olympe de Gouge var en aktivist under 1700-talet. Hon stöttade den franska revolutionen, dock var hon missnöjd över att de mänskliga rättigheterna som kämpades för inte gällde kvinnorna. Hon engagerade sig därför inom politiken och gav ut en deklaration om de mänskliga rättigheterna där hon inkluderade kvinnorna. Hon bidrog på det sättet till den politiska omvandlingen i Europa och till att nya lagar för kvinnors rättigheter införskaffades. Hon engagerade sig även inom många andra områden där hon tyckte orättvisa kunde finnas, slaveri och utomäktenskapliga barns rättigheter bland annat.

Olympe de Gouge nämns i vissa av de äldre historieböckerna, dock endast bland andra kvinnliga aktivister under 1700-talet. Därför har huvudkällan till denna text varit en hemsida tillägnad till Olympe de Gouge. Som tidigare nämnt har inte Olympe de Gouge personligen fått ett särskilt stort utrymme i läroböckerna, vilket hon borde. Hon som individ förespråkade jämställdhet, hon stod upp för vad hon trodde på även när makten och andra aktivister var emot det hon kämpade för. I slutändan bidrog detta till en reformation inom Frankrike och nya lagar instiftades till godo för både kvinnors rättigheter och för utomäktenskapliga barn. Tyvärr hann hon inte uppleva detta då hon blev avrättad för sina åsikter innan lagarna införskaffades.

I dagens historieböcker kan man finna en brist på kvinnor som inom politiken gjort en skillnad, särskilt under en tid då mansdominansen var som starkast. I stora delar av världen kan man fortfarande finna stora ojämlikheter inom politiken, därför bör man lyfta fram personer som Olympe De Gouge som historiskt vågat ta plats inom politiken samtidigt som de rättigheter hon kämpade för då, gjort livet lättare för kvinnor än idag. 
/Sofie Hanold, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt föddes den 11 oktober 1884 i New York City, New York. Idag är hon arketypen som alla presidentfruar (First Ladys) försöker nå upp till. Förutom att hon är den längst sittande presidentfrun av alla då hon satt i 12 år från 1933 fram till hennes man, Franklin D. Roosevelts död 1945. Hon var en viktig figur för feminismen. Bland annat var hon den första presidentfrun att hålla en egen presskonferens, dessutom för enbart kvinnliga journalister. Innan hennes död 1962 blev hon utnämnd till The Presidential Commission on the Status of Women av dåvarande presidenten John F. Kennedy. Hon översåg även utarbetandet av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

Hon är viktig inte bara för att hon på många sätt var den förste av sitt slag, en first lady som aktivt deltog i politiken, utan hon var även instrumental i formandet av de värderingar som stora delar av västvärlden har idag angående mänskliga rättigheter. Dessutom var hon en livslång kämpe för kvinnliga rättigheter. Hennes åstadkommelser bör läras ut mer så att man får en bild av hur viktiga kvinnor varit i historien och inte minst under de senaste hundra åren då Eleanor Roosevelt utan tvekan har varit en utav de mest inflytelserika kvinnliga förebilderna i historien.
/Oscar Brickner, SA12
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar