onsdag 23 mars 2016

Hustrun

Jag lånade ju hem boken Hustrun av Meg Wolitzer efter att Johanna Lindbäck skrivit om den flera gånger på Bokhora. Här kan du läsa Lindbäcks recension av boken. Igår kväll läste jag ut den och jag måste säga att det är en väldigt, väldigt bra bok! Jag gillade ju Wolitzers bok Belzhar väldigt mycket också.

Boken handlar om Joan, hustru till den framgångsrike och välkände författaren Joe Castleman. De blev ett par på ett lite udda sätt när Joan gick i college och sedan dess har hon stått vid sin mans sida i vått och torrt, men nu börjar hon få nog av deras långa liv tillsammans. De är på väg till Helsingfors för att Joe ska ta emot ett prestigefyllt pris, och högt där uppe i luften bestämmer sig Joan för att hon vill skiljas. Han är en riktig gris den där Joe, tycker både jag och Joe.

Det är ett väldigt smart upplägg i boken och en twist i slutet som kanske inte var totalt överraskande eller oväntat, fast nog blev jag förvånad ändå. Väldigt effektfullt hursomhelst! Jag kan varmt rekommendera Hustrun! Den är väldigt intressant, har lagom längd och intensitet, och kommer liksom tillbaka till en såhär efteråt. Alla som är det minsta intresserad av skildringar av makt och manligt/kvinnligt har mycket att hämta här, liksom alla som gillar en helgjuten story. Låna på Helgebiblioteken och läs!
/Annika