torsdag 9 juni 2016

Glad sommar!

Vi hoppas att ni får ett härligt sommarlov med mycket vila, läsning, glass, bad, sommarjobb och andra roliga saker!
 
Vi vill önska alla studenter lycka till i framtiden - bra kämpat av er! :)




måndag 6 juni 2016

Harriet Tubman

Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Harriet Tubman föddes i Maryland, USA, som slav. Där hon föddes fick hon arbeta hela dagarna och fick ta brutala misshandlingar. År 1849 flydde hon från slaveriet och lämnade allt bakom sig, inklusive sin make och familj. Trots att hon var efterlyst och att hon hade ett pris på sig som slav, kom hon trots allt tillbaka till Maryland flera gånger för att befria sin familj och hundratals andra slavar via en underjordisk tågräls.

När inbördeskriget bröt ut år 1863 gick Harriet med i armén, och hennes hemliga vägar kom till en väldigt stor nytta. Harriet blev då den förste kvinnan att leda ett väpnat anfall inom armén och tack vare henne så räddades fler än 700 slavar. Efter kriget jobbade Harriet med att starta skolor för före detta slavar men själv kunde hon inte läsa eller skriva. År 1869 gifte sig Harriet med en ung karl vid namn Nelson Davies som var en unionssoldat. De två levde med varandra i 19 år tills han dog.

Under senare delen av 1800-talet visade Harriet intresse för kvinnors rösträtt och ägnade mycket tid åt kampen. Harriet brukade resa runt och talade om kvinnornas lika värde, hon brukade använda sig själv som exempel på att kvinnor är lika dugliga som män. Och när The National Federation of Afro-American Women så var Harriet huvudtalare på första mötet.

Harriet dog vid 93 års ålder den 10:e mars 1913. Hennes pengar donerade hon till startandet av ett hem för gamla och sjuka svarta där hon också bodde de två sista åren av sitt liv.

Det hon gjorde för slavar och kvinnors rösträtt kan man se har lönat sig med tanke på dit samhällsutvecklingen är på väg och kvinnornas roll blir allt större i samhället.

Robert Åström, SA13

söndag 5 juni 2016

Hypatia av Alexandria


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Sokrates, Platon, Aristoteles och Pythagoras är namn många av oss känner igen. Dessa namn återkommer mer eller mindre i alla ämnen i skolan, och alla dessa är män. De har kommit fram till teorier som håller än idag och har påverkat många efterkommande filosofers synsätt och filosofi.

Många av de teorier som Platon och Aristoteles lärde ut var för komplexa för andra att förstå. Dessa teorier kom att förenklas, utvecklas och sammanfattas av Hypatia av Alexandria, som räknas vara den första tidiga grekiska kvinnliga filosofen och matematikern. De teorierna hon förenklade används än idag.

Hon hade sina framgångsår i antikens Alexandria i Egypten. Hon föddes mellan år 350-370 ungefär. Hon uppfostrades av sin pappa Theon som själv var matematiker och filosof eftersom att hennes mamma dog vid födseln.

I samband med att hon endast blev uppfostrad av sin far blev även hennes filosofi influerad av sin fars tankesätt, men även av Platon och Aristoteles.

Matematik, filosofi och astronomi var de ämnen hon undervisade i på forskningsinstitutet Museion i Alexandria. Folk åkte världen runt för att få undervisning av henne.

Hon har haft stor betydelse för astronomin då hon utvecklade flertal instrument för astronomisk forskning. Detta lade grunden för filosofin och upptäckterna hos Descartes, Newton och Leibniz.

Hypatia levde under en farlig tid. Kristendomen hade influerat Alexandria väldigt hårt och många blev tvångskonverterade till kristendomen. Hon sattes i en farlig sits dels för att hon inte var troende, och dels för att hon förespråkade vetenskapen och rationellt tänkande. Hon vägrade omvända sig till kristendomen, och som en konsekvens av att hon inte konverterade till kristendomen fick hon en fruktansvärd och brutal död. När Hypatia var på väg hem en dag i mars år 415 blev hon attackerad av en mobb av fanatiska kristna som klädde av henne naken, drog henne till kyrkan Caesarium, där hon flåddes, styckades och brändes upp. En del menar att Hypatia av Alexandria var den första som föll offer för den första häxbränningen.

Det många inte vet är att det finns väldigt många kvinnor som har haft större inflytande i vissa delar av historien än vad män har. Därför är det viktigt att lyfta fram kvinnorna precis som männen. Exempelvis Hypatia, personligen hade jag ingen aning om vem hon var. Nu i efterhand blir jag nästan arg och chockad över att hon inte uppmärksammats tillräckligt för allt hon gjort för både sin tid och för efterkommande generationer.

Lylan Permarv, SA13