fredag 22 januari 2016

Boktipset v. 4 - Fågelmannen

Fågelmannen av Mo Hayder
Det var längesen jag läste en så här grym deckare, så bra skriven, jag ser allt framför mig. Från förordet: En ung och ambitiös kriminalkommissarie som Jack Caffery får inte låta sig chockeras. Men en morgon kallas han till en öde utkant av sydöstra London, där fem svårt sargade kvinnokroppar påträffas, alla märkta med samma fasansfulla signatur: en liten fågel insydd i bröstet. Och det är bara en tidsfråga innan den här nekrofila seriemördaren slår till igen.

I början var det lite mycket med alla personer, men det fixar sig eftersom. Det här är Mo Hayders första kriminalroman. Läs den om du törs ;)
/Birgitta

tisdag 19 januari 2016

Gasten

Jag började ju läsa Pax-serien innan jul. Läs mer här. Nu har jag läst del fyra (som e-bok) och del fem (fysisk bok) också. Vi har bara första boken i serien på bibblan så jag har lånat på Helgebiblioteken.

Jag förstår verkligen att Pax-serien har blivit en succé! Maken till spännande och snabblästa böcker får man leta efter. Sätt Nidstången (bok ett) i händerna på en läsovillig person och jag garanterar att denne inte bara kommer att läsa ut boken utan också vilja låna övriga delar i serien!

Böckerna handlar om bröderna Viggo och Alrik. De bor i fosterfamilj och försöker kämpa på i skolan trots taskiga lärare och kamrater. I bok fem, Gasten, har det blivit dags att fira lucia på skolan och pojkarna tvingas vara stjärngossar. Katastrof! Och ännu värre: några klasskamrater leker "Svarta madam" på kyrkans toalett och släpper onda gastar lös i Mariefred. Snart börjar folk råka illa ut och barn försvinner spårlöst.

Väldigt spännande böcker, och läskiga även för vuxna. Snygga bilder lättar upp i texten som ändå är ganska lätt. Bra skrivet om klasskillnader, ungdomar på glid och relationer i familj och mellan vänner. Nu väntar jag otåligt på del sex!
/Annika


Röta

Jag läste Röta under julledigheten. Det är del två i trilogin Korpringarna. Första delen heter Odinsbarn, här kan ni läsa vad jag tyckte om den. Om ni inte orkar klicka så kan jag snabbt berätta att jag tyckte att den var väldigt bra men aningen seg.

Det är ytterst sällan som jag tycker att mittenboken i en trilogi är särskilt bra. Det måste vara jättesvårt att skriva en bok som på ett bra sätt binder ihop bok ett och tre, är tillräckligt spännande för att läsaren ska hålla intresset upp och framför allt: att läsaren blir ivrig att läsa avlutningen!

Därför blev jag mycket positivt överraskad av Röta- den är ju för sjutton bättre än den första boken! Och aningen kortare också, kanske det spelar in. Det finns en alldeles fantastiskt smart twist i handlingen som jag inte tänker spoila för er. Oerhört skickligt skrivet rakt igenom hela boken. Har ni missat denna serie tycker jag absolut att ni ska läsa den. Jag har lånat böckerna via Helgebiblioteken men om ni vill att vi köper in dem hit ska ni säga till så fixar vi det!
/Annika