fredag 18 december 2015

God jul och gott nytt år!

Hoppas att ni alla får ett skönt jullov med mycket läsning såklart :) Vi ses igen nästa år!

torsdag 17 december 2015

Stormens öga

Äntligen har andra delen i Grisha-trilogin kommit! Den heter Stormens öga och jag lånade den via Helgebiblioteken. Här kan du läsa vad jag skrev om första delen, I ljusets makt. Om du inte läst den än kan du hoppa över kursiverad text, den innehåller spoilers!

Så här beskriver Gilla förlag boken:

Alina flyr från Ravka, jagad av det hon gjort och aldrig kan glömma. Tillsammans med Mal försöker hon börja ett nytt liv i ett land på andra sidan havet, men det är svårt för henne att hålla sin kraft gömd och låtsas vara någon annan än Solbringaren.

Skuggmästaren har överlevt och reser sig starkare än någonsin med en ny, skräckinjagande kraft och en plan som hotar att få hela världen att rämna. Alina är den enda som kan stoppa honom. Hon återvänder till Ravka för att rädda sitt land och sitt folk, men i takt med att hennes kraft växer sjunker hon allt djupare ner i en värld av mörk magi och svåra val. Allt närmare Skuggmästaren och allt längre bort från Mal. Till slut måste hon välja mellan sitt land, sin kraft och den kärlek hon inte trodde sig kunna leva utan – eller riskera att slukas av stormen som rasar kring henne.

Stormens öga är en typisk mittenbok, aningen seg men tillräckligt bra för att man ska hålla intresset uppe och vilja läsa den avslutande delen i serien också. Jag gillar att Alina är både god och faktiskt rätt elak också, det gör henne trovärdig. Stormens öga är inte lika mycket "Askungen" som första boken i serien även om det såklart trånas en del. Fast nu så här i efterhand tycker jag nog rätt bra om Alinas struliga kärleksliv. Det livade upp historien. Sista delen i Grisha-trilogin heter Ur askan och kommer under första halvan av nästa år. Känner på mig att den kommer bli riktigt bra!
/Annika

onsdag 16 december 2015

Pax

Jag har varit sugen på att läsa Pax-serien länge nu. Den första delen i serien, Nidstången, har vi köpt in till bibblan. Till slut kunde jag inte hålla mig längre och lånade hem den. Jag läste ut den samma kväll! Det var en väldigt bra och spännande bok!

Pax-serien handlar om bröderna Alrik och Vilgot som flyttar till Mariefred. De ska bo hos Laylah och Anders eftersom deras egen mamma inte klarar av att ta hand om dem. I Mariefred börjar konstiga saker att hända och det visar sig att bröderna är utvalda att skydda det hemliga biblioteket från hemska och okända väsen...

Serien är omåttligt populär. Det är kö på biblioteken visade det sig när jag sekunden efter att ha läst ut Nidstången kollade om del två fanns inne på något bibliotek i närheten. Men jag blev glad ändå eftersom del två och tre finns som e-bok. Superlämpligt! Så nu har jag läst ut del två, Grimmen, också. Den var precis lika bra och spännande som ettan!

Böckerna klassas som urban fantasy. Det betyder att det är fantasyberättelse som utspelar sig i vanlig stadsmiljö. De handlar inte bara om onda och goda väsen utan också om skolan, familjen, vänskap och utanförskap. Skulle jag jämföra böckerna med några andra skulle det vara Engelsfors-serien och Harry Potter, fast inte lika långa och invecklade. En bra blandning eller hur? Rekommenderas till alla :)
/Annika

tisdag 15 december 2015

Jag vill bara säga som det är

Marie Fredriksson & Helena von Zweigbergk har tillsammans skrivit boken Kärleken till livet. Läste boken för jag gillar Marie, och Roxette. Fick nu se en mjukare Marie än vad hennes image utstrålar. Bra bok. Finns att låna i Helge.
 
Kopierat:
"Jag vill bara säga som det är. Inget tjafs. Bara enkelt rakt på som det har varit". Med de orden presenterade Marie Fredriksson sin bokidé för författaren Helena von Zweigbergk. Marie Fredrikssons liv innehåller mycket dramatik. Från fattig uppväxt på skånska landsbygden till världs karriär med Roxette. Och sedan katastrofen. Hjärntumören som gav henne en dödsdom. Märkt av sin sjukdom står hon åter igen på scenen. I boken kommer Marie Fredriksson och hennes närmaste till tals. Det är en berättelse om stor kärlek, om sorg, om makalös framgång och revansch mot alla odds tack vare kärleken till livet.
/Birgitta

måndag 14 december 2015

Musikhjälpen 2015


Nu har Musikhjälpen 2015 startat! Lyssna på Sveriges radio P3 eller titta på SVT Play mellan 13-19 december om du vill följa Musikhjälpens insamling! Årets tema är:

Ingen ska behöva fly undan klimatet!

Lite bakgrund saxat från Musikhjälpens hemsida: Miljontals människor är just nu på flykt runt om i världen. Och det är inte bara krig och väpnade konflikter som är orsaken. De senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer. Det är alltså i snitt ca 2000 människor som varje timme måste lämna sina hem.

Vi har ställt i ordning en utställning med böcker som handlar om klimatrelaterade problem, klimatkatastrofer och om människor som drabbas av dessa. Du får gärna låna och läsa över jullovet! Vi har extra lång lånetid nu :)

Ge gärna ett bidrag till Musikhjälpen om du vill och kan! Här kan du läsa mer om Musikhjälpen: www.sverigeradio.se/musikhjalpen