fredag 19 februari 2016

Boktipset v. 8 - Tyrannens barn

Tyrannens barn av Anne-Cathrine Riebnitzsky

Författaren har själv varit soldat i Afghanistan och den här boken med verklighetsförankring kunde hon ge ut först efter sin faders bortgång.

Från baksidestexten: Lisa och hennes bror Ivan är soldater i Afghanistan, men reser hem när deras yngsta syster, Marie, en begåvad konsertpianist, försökt begå självmord. Nutid varvas med återblickar från syskonens uppväxt på den ensligt belägna bondgården, ett hem präglat av våld, rädsla och svek. Barnen tvingas tidigt skydda sig själva och varandra i den otrygga tillvaron, främst orsakad av faderns våldsamhet. Men på vilken sida står egentligen modern?
/Birgitta

onsdag 17 februari 2016

Thug Notes

Tycker du att litterära klassiker eller böcker över huvud taget är tråkiga? Då ska du kolla in Thug Notes på Youtube! Kanske Dr Sweets kan få dig att ändra uppfattning..Vad är då detta?
"Dr Sweets delivers literary summaries and analysis in his “original gangster” style, in a way that he hopes will both entertain book nerds and educate/enlighten those who aren’t into their literature."
Och vad är syftet med det?
"I also hope that people realise that comedy is a powerful tool for education!"  Här kan du läsa mer.

tisdag 16 februari 2016

Tillbaka till ett krig

Nu har tredje och avslutande delen i Torsten Bengtssons serie om Hans kommit! Den heter Tillbaka till ett krig. Här kan ni läsa vad jag skrev om bok ett och här om bok två.

Andra världskriget är slut och Hans kan återvända hem till sin familj i Tyskland. Det är svårt för honom att återvända till sin saknade familj. Han saknar Maria som han blivit kär i under sin tid i Sverige och ingenting är sig likt i hemstaden längre. Husen är sönderbombade och familjen bor hos mormor. De har svårt att försörja sig och Hans skaffar sig ovänner så fort han återvänder till skolan. Hans märker att han har blivit van med svenskan så nu plötsligt är hans modermål svårt. Hans bäste vän Max är totalt förändrad och stjäl saker och säljer vidare. Han mer Hans om hjälp att hålla vakt...

Det här är en jättebra lättläst serie! Jag kan varmt rekommendera sen till dig som vill läsa om andra världskriget, vill ha en snabbläst bok eller "bara" en fint berättad historia.
/Annika