fredag 8 maj 2015

Boktipset v. 20 - Denna dagen, ett livAllas vår sagotant är hon! Jens Andersen har skrivit en biografi om Astrid Lindgren, jag blev nyfiken och lånade hem boken. Det är en tjock bok på över 400 sidor så tanken var att bläddra runt lite. Men icke, den är så intressant att jag måste läsa ut den, har halva kvar nu.

Denna dagen, ett liv heter boken. Det är ett citat från svenske 1700-talsromantikern Thomas Torild. Farbror Melker i Saltkråkan använder det ofta och det är en bra sammanfattning av den livshållning som var Astrid Lindgrens. En dag i taget, ta vara på både glädje och sorg. ”Livet var kort och det gällde att leka medan man ännu kunde det”, som det står i början av Kalle Blomkvist och Rasmus.

Denna dagen, ett liv är den första nordiska Astrid Lindgren-biografin på fyrtio år. Den bygger på en mängd okända och aldrig tidigare publicerade brev, dagböcker och fotografier, samt på samtal med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman, som på nära håll följde sin berömda mors karriär och kluvenhet inför berömmelse, rikedom, ensamhet, makt - och män.
/Birgitta
måndag 4 maj 2015

Fakta om asperger

Fakta om Asperger – AST. För dig som möter barn och ungdomar av Karin Avellan.

Det här är en lättläst bok från Nypon förlag. Författaren är leg. lärare i åk 4-9, med specialkompetens i Asbergers syndrom och AST. Hon har en son med Asbergers syndrom, och har bred erfarenhet av att möta barn, ungdomar och vuxna med Asberger/AST både i yrket och privat.
/Birgitta