fredag 12 december 2014

Boktipset v. 51 - Kriglist


Krigslist av Robert Swindells
Det är mitt under andra världskriget och Dan drömmer om att få åka till fronten och slåss. Men han måste tänka på sin mor och arbetet på godset Winton Hall. Men så en dag upptäcker Dan att allt inte står rätt till på godset. Är verkligen generalen som bor där den han utger sig för att vara? Dan börjar forska i saken och inser snart att han kan vara något mycket farligt på spåren…

En lättläst bok (84 s.) med stor text, bra flyt och spännande.

/Birgitta


tisdag 9 december 2014

Alla gymnasiebibliotek?

Den 28 november i tidig morgonstund tog Birgitta och jag tåget ner mot huvudstaden för att delta i informationsdagen "Allas gymnasiebibliotek? Utmaning och inspiration för arbete med mångspråkiga och tillgängliga medier". Dagen anordnades av MTM (Myndigheterna för tillgängliga medier) och Internationella biblioteket. Vi började med att gå till fel hotell (jepp, mitt fel) men det var lugna puckar för det rätta hotellet låg bara tvärs över gatan. Själva tillställningen inleddes med en fantastisk fika á la frukostbuffé. Väldigt bra början på en lång dag fylld med intressanta föredrag (och en minst lika fantastisk fikabuffé på eftermiddagen ;))! Presentationerna från föredragen finns att läsa här för den intresserade. Gör gärna det om du liksom oss arbetar med elever med läsnedsättning eller med elever med ett annat modersmål än svenska - du hittar nog mycket matnyttigt däri.

Här är ett litet axplock av dagens lärdomar:
Kolla in sajten esl-bits.net om du har elever i engelskundervisningen som vill lyssna och läsa samtidigt. Där finns många engelska romaner med matchande text och ljud. Många vill lyssna och läsa i boken samtidigt och eftersom en bok kan finnas i flera olika utgåvor är det inte säkert att det stämmer alla gånger. Ett problem med Legimus är att det är svårt att veta huruvida inläsningen stämmer med den boken man har i handen.

Har du Facebook? Gå med i gruppen Mångspråkigt gymnasiebibliotek Det är en grupp för alla gymnasiebibliotekarier och andra som är intresserade av mångspråksfrågor och av hur man, genom gymnasiebiblioteket, kan arbeta med och tillgängliggöra media på elevernas modersmål. Den bildades av Charlotte Goobar, en av dagens talare, och där finns mycket att hämta. Just Charlottes föreläsning kan vara intressanta för alla er som arbetar med mångspråkiga elever. Klicka här för att komma till hennes presentation.

Fråga oss gärna om dagen och om vårt arbete med att tillgängliggöra medier för ALLA - inklusive elever med läsnedsättning och elever med annat modersmål än svenska!
/Annika

måndag 8 december 2014