tisdag 24 maj 2016

Ulrika Eleonora Stålhammar


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Ulrika Eleonora Stålhammar föddes 1683 i Svenarum och dog i Hultsjö 1733, hon blev alltså 50 år gammal.[1] Hon var en kvinnlig karolin, löjtnantsdotter som klädde sig i manliga kläder för att ta värvning i Karl XII:s armé under namnet Vilhelm Edfeldt.

På TV4:as hemsida finns det lite information om henne, där Martin Timell och Dick Harrisson håller i ett program som heter Sveriges Historia. Där står det bland annat att som barn var Ulrika Eleonora mer intresserad av manliga sysslor än kvinnliga, som hon även själv har intygat att hon var. Hennes systrar gifte sig alla med soldater av längre rang, medan hon själv gick och skaffade sig en manlig identitet, Vilhelm Edfeldt. Hon arbetade som dräng bland annat, tills hon en dag tog värvning kring år 1715 och blev artillerist stationerad i Kalmar . Som Vilhelm gifte hon sig med pigan Maria Lönman, som inte visste om Vilhelms ”riktiga” identitet förrän senare i förhållandet. När Ulrika Eleonora sedan avslöjade sig själv om hennes identitet fortsatte paret att leva tillsammans.

Ulrika Eleonora tjänstgjorde i armen i elva år tills hon tillslut erkände sitt dubbelspel och ställdes därför inför rätta. Hon dömdes till dubbla dödsstraff, men detta straff mildrades ner till en månads fängelse.[2] Efter att hon suttit av sin månad i fängelse var hon helt beroende av sin släkt för försörjning, eftersom hon inte hade så mycket valmöjligheter som innan, på grund av att hon ”svikit” samhället genom att uppträda som man och undgå äktenskap.

Ulrika Eleonora bereddes arbeta på en fristad på herrgården Björnskog i Hultsjö socken. Där bodde Elisabeth Ramsvärd som hon kom att spendera sina sista år i livet med. De sägs att de båda kvinnorna levde ett tillbakadraget liv och det var många som ogillade Ulrika Eleonora på grund av sitt brott, vilket resulterade i mycket skvaller.

Efter några år avled Ulrika Eleonora och den 20 år äldre Elisabeth dog endast sex månader efter.

Varför ska lära sig om Ulrika Eleonora Stålhammar? För mig verkar denna kvinna vara stark och envis, som gick emot alla ”normer” och ”regler” som fanns i samhället på den tiden. Hon kan vara en av många som gjort att det idag ses som normalt att en kvinna vill vara man och vice versa.[3]

Sara Stålhammar, SA13

[1] https://sv.wikipedia.org/wiki/Ulrika_Eleonora_St%C3%A5lhammar

[2] http://www.tv4.se/sveriges-historia/artiklar/ulrika-eleonora-st%C3%A5lhammar-den-kvinnliga-karolinen-4fc007b204bf72519400aca7

[3] https://ingerdreifaldt.wordpress.com/category/historia/svensk-stormaktstid/ulrika-eleonora-stalhammar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar