fredag 5 februari 2016

Boktipset v. 6 - Av skuggor märkt

Marianne Cedervall är en av mina favoritförfattare, hon har skrivit klart om Mirjam och Hervor och nu är detta första boken om Anki Karlsson och det är en feelgood-deckare.

Anki ser fram emot att få börja ett nytt liv efter att ha skött om sin sjuke make i tio år, nu har han till slut somnat in. Hon flyttar från Stockholm till Gotland och ska äntligen ta upp sitt ungdomsintresse, ridningen. Hon köper två islandshästar och ska njuta av ett behagligt pensionärsliv med ridning i den vackra naturen. Men hon hinner knappt packa upp förrän bilden av idyllen spricker. Någon vandaliserar kyrkan och kort därpå ligger grannens häst förgiftad i hennes stall. Den pensionerade kommissarien Tryggve och Anki gör allt för att ta reda på vad som stör friden i Mullvalds.

Vill ni ha en snäll deckare så läs denna.
/Birgitta

onsdag 3 februari 2016

Wallflower, eller en bibliotekaries bekännelser

Det är nära nog förbjudet att titta på filmen innan en läser boken. Det vet vi alla vid det här laget ;) Häromveckan när det snöade så förbenat ballade tv:n ur så jag letade mig in på en (laglig!) streamingtjänst och tittade på film istället. Jag valde The Perks of being a wallflower och herregud vilken bra film! Jag har länge tänkt se den så det var väl lite tur i oturen med ovädret ändå.

Som med många, många filmer är The perks of beeing a wallflower baserad på boken med samma namn, vi har sex ex. av den på engelska här på bibblan. Perfekt om ni vill läsa och diskutera i grupp! Den svenska översättningen har fått titeln Wallflower och den lånade jag hem redan dagen efter jag sett filmen.

Boken/filmen handlar om Charlie som börjar på high school. Han är blyg och obekväm med tillvaron, väldigt smart men deltar inte på riktigt utan iakttar mest allt som pågår. Därav namnet wallflower. Det mesta är väldigt ångestladdat för Charlie, men han blir ändå vän med Patrick och hans halvsyster Sam. De tar med honom ut i livet.

Både boken och filmen är underbara coming-of-age historier med mycket musik, en massa böcker och funderingar kring vänskap, kärlek och hemligheter. Som med alla filmatiseringar är det mycket ur boken som inte är med eller är ändrat för att passa film-formatet. Det går inte att, till exempel, bara titta på filmen och sedan skriva en bokanalys/recension och tro att det inte märks. Inte för att någon här på skolan gör det - absolut inte! Det vara bara ett exempel..

Hur som helst. Jag kan varmt rekommendera både bok och film till alla. Jag tyckte mycket om båda två! /Annika


tisdag 2 februari 2016

Nya böcker i bibblan!

Här kommer en lista över de böcker vi köpte i december 2015 och i januari i år.

K Historia
Åsard, Erik - Konspirationsteorierna och verkligheten

O Samhälls-och rättsvetenskap
Adichie, C. N. - Alla borde vara feminister

H Skönlitteratur
Aguirre, Ann - Utpost
Backström, Petra - M varken mer eller mindre
Cerú, Eva - En vecka i juni (Lättläst)
Elmerstad, Marcus - Det som en gång var
Fowler, Karen Joy - Vi är alla helt utom oss
Gaiman, Neil - Den sovande och sländan
Källner, Oskar - Munins skärvor (Noveller)
Lagercrantz, David - Det som inte dödar oss
Lindgren, Astrid - Kajsa Kavat hjälper mormor (6 ex)
McCall Smith, A. - Kvinnan som gick i solskenet (deckare)
Ohlsson, Kristina - Sjuka själar
Thörnqvist, Mikael - Fotbollshoran

Fler språk
Hemingway, Ernest - Fiesta: the sun also rises (engelska)
Rowling, Joanne K. - Hārī Būtir wa-hajar al-faylasūf (arabiska)
Stark, Ulf - Hal tastatī'īn al-safīr yā Juwānnā? (arabiska)

Kom och låna!