fredag 16 maj 2014

Boktipset v. 21 - 5768 visningar på youtube


5768 visningar på youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson 

Rosita är en 14-årig resandetjej som bor i en liten svensk småstad. Hon älskar att sjunga. När livet är som värst drömmer hon om att bli artist. Världen runt om henne är tuff och fylld av fördomar. Hon får inte bara ta skit, hon får också höra att hennes folk inte finns. Men när skolan är som hemskast, kompiskontot på noll och lärarna är elaka får hon uppbackning från oväntat håll.

Författarna är debutanter och det är en stark och viktig historia om en speciell, men också alldeles vanlig tjej. Det är flyt i texten och man vill bara läsa på för att få veta mer.
/Birgitta


tisdag 13 maj 2014

Tjärven

Lånade bilden härifrån
Bloggen Zombieöverlevnad bjöd på ett boktips häromveckan: boken Tjärven av John Ajvide Lindqvist (han skriver läskiga böcker och är en av mina favoriter). Tjärven kom för tre år sedan men jag har sparat med att läsa den eftersom den bara gavs ut som e-bok och e-ljudbok och då blev jag inte så sugen på att läsa. Sen glömde jag bort den. Men nu är jag ju omvänd/frälst när det gäller åtminstone e-böcker så jag lånade snabbt hem den från Helgebiblioteken och började läsa. Jag menar kombinationen zombier + Ajvide Lindqvist = det kan inte bli dåligt! Och det blev det inte heller :)

Det är midsommarafton och sju personer från samma gymnasieklass möter upp för att fira att det var 25 år sedan de tog studenten. De åker båt ut till ön Tjärven för att grilla, snacka gamla minnen, lyssna på musik och dricka en väldigt massa alkohol. På Tjärven finns inte mycket mer än klippor och en fyr (kolla in bilden här nedanför, så ser fyren ut). Men det skulle bli trevligt ändå, trodde de.
Foto: Johan Walter. Bild från Wikipedia.

Gruppen har otur och blir av med plånböcker, mobiler och till och med båten. Och eländet slutar inte där. Midsommarafton, årets ljusaste dag, är den dagen på året då de som evigt fryser söker sig upp till ytan för att värma sina frusna kroppar i solen. Och för att äta... De drunknade är många och allt verkar hopplöst. Vem överlever? Överlever ens någon?

Kolla på Zombieöverlevnad förresten för att se Ajvides egen reklamfilm för boken. Han berättar hur och varför han skrev boken och vad den handlar om. Men läs eller lyssna på boken först så att du inte vet för mycket. Gillar du en spännande historia kommer inte Tjärven göra dig besviken!



Oss alla - en strid mot smygrasism!

Vi fick ett nyhetsbrev från Vilja förlag på mailen. Vilja förlag ger ut lättlästa skönlitterära böcker för den lite äldre läsaren och brukar ofta handla böcker från dem. Vilja är ett dotterförlag till Nypon förlag som även de ger ut lättlästa böcker fast för den lite yngre läsaren. Vi handlar flera av deras böcker också. Hur som helst, i nyhetsbrevet länkades till en ny hemsida som vill slå hål på myterna om invandring: att invandrare "tar våra jobb" och "kostar samhället en massa bidragspengar". Varje myt bemöts med en rad smarta motargument. Kolla in sidan, den är väldigt bra!

Oss alla heter den.

måndag 12 maj 2014

Köper du läromedel?

Här kommer en liten påminnelse till alla er som handlar läromedel! Har ni sett den här lappen som finns på ett av borden i personalrummet? Om inte, ta en titt på den nästa gång när ni har vägarna förbi! 

 
Kommunen har ett inköpsavtal med Läromedia som gör att ALLA läromedel måste handlas genom Läromedia, oavsett förlag osv. Beställer gör man genom Proceedo. Men frukta icke! Läromedia ska kunna leverera precis de böcker du vill ha. Finns inte titeln i deras katalog så kan man kontakta dem så lägger dom upp titeln. Vi har länge handlat genom Läromedia och de har bara gått bet på någon enstaka bok och det var för att boken var totalt slut överallt. Servicen på Läromedia är proffsig och snabb också tycker vi. Och nej, det här är inte något reklaminlägg för Läromedia, vi är helt enkelt bundna till dem genom avtal.