fredag 19 september 2014

Boktipset v. 39 - Gå, älska!


Gå, älska! Av Tomek Tryzna

Det handlar om Romek som är fem år och ensam hemma. Han blir utlurad av Lala och får köra hennes röda cabriolet med gul tuta flera varv runt torget. När åkturen är över har tjuvar länsat deras lägenhet.

Tomek Tryzans självbiografiska roman är en myllrande rik och oavlåtligt spännande bok om en pojke som försöker rädda sin familj undan ett liv i fattigdom. Det är en betagande utvecklingsroman, men också en bok om människors hopp och förtvivlan, om Polen som det varit och som det är idag.
/Birgitta


torsdag 18 september 2014

En tid för mirakel

En tid för mirakel av Karen Thompson Walker gavs ut för 2012. Vilken bok alltså! Den hamnar väldigt högt på min bästa boken-lista kan jag meddela! 

Som några av er känner till är jag oerhört förtjust i böcker med dystopiskt, apokaplyptiskt och postapokalyptiskt tema. Med handen på hjärtat kan jag erkänna att ovan nämnda teman skrämmer mig väldigt mycket, ja mer än mördare, rånare osv. Knäppt, men så är det. Antar att det är därför jag läser så mycket sådant, som någon slags terapi alltså ;)

En tid för mirakel lämnade mig med många grubblerier. Det som händer är att jorden helt plötsligt börjar snurra långsammare i sin bana runt solen. Detta gör dygnen längre och längre. Till en början men bara någon minut, men efter en tid är dagarna och nätterna flera timmar längre. Givetvis påverkar det människornas invanda mönster. Myndigheterna bestämmer att man ska fortsätta följa vanlig klocktid, så ibland folk går till jobb och skola i mörker och sover när det är ljust ute. Sedan finns det de som vägrar följa klockan och lever efter ljuset också vilket skapar irritation och klyftor i samhället. Djuren och människorna påverkas ännu mer och får svårt att överleva.

Historien berättas ur 12-åriga Julias perspektiv. Hon bor med sina föräldrar och två katter i Kalifornien. Det är som vilken dag som helst när det händer och tiden efteråt blir nästan som vanligt också med skola, vänner som sviker, föräldrarnas vacklande relation och den första kärleken med det gigantiska undantaget att katastrofen långsamt smyger sig på. Livet fortsätter trots att hemska saker händer...

Det är en otroligt bra bok och läskigast av allt är att det hela inte är osannolikt alls. Flera händelser såsom stora jordskalv och dammbyggen har visat sig påverka jordens rotation. Låna boken på Helgebiblioteken, läs den och börja sedan hamstra batterier!
/Annika (det är valfritt om du vill tolka sista stycket som vilda spekulationer eller inte! ;))

onsdag 17 september 2014

Hedersrelaterat våld och mänskliga rättigheter

Vi har gjort en utställning på temat hedersrelaterat våld och mänskliga rättigheter. Vi har plockat fram skönlitterära böcker, även lättlästa, och facklitteratur som rör temat. Kom och kolla och låna gärna! Utställningen finns i rummet längst in på biblioteket.


tisdag 16 september 2014

Bibliotek mot rasism och antirasistiska boktips

Mellan den 15 september och 31 december pågår kampanjen Bibliotek mot rasism på alla Helgebiblioteken. Suveränt tycker vi!
Här kan du läsa mer om kampanjen och varför den startade

Bibliotek mot rasism - kampanj 15 september-31 december 2014.

Följ kampanjen på Helgebiblioteken

Läs gärna Christina Buscks krönika om kampanjen och söndagens val. Den publicerades igår på Helahelsinglands webb.

Listan över antirasistiska boktips som nämns i artikeln kommer från Litteraturmagazinet. Vi har flera av böckerna om ni vill låna och läsa! Klicka här för att komma till listan.

måndag 15 september 2014

Arkan Asaad till Staffangymnasiet!

Måndagen den 6:e oktober kommer Arkan Asaad till Staffangymnasiet. Vi ser mycket fram emot detta! Klockan 10.00 föreläser Arkan i aulan för alla ettor, det är schemabrytande. Besöket är en del av läsprojektet för ettorna. Projektet syftar till att öka läslust, läsförståelse samt lyfta hedersrelaterade frågor. Alla ettor har fått Arkans bok Stjärnlösa nätter och ska läsa den under höstterminen. Ni behöver inte läsa ut boken innan författarbesöket!

Läs mer om Arkan på www.arkanasaad.se

Här kan du lyssna på ett sprillans nytt radioinslag om och med Arkan i P4 Extra