fredag 2 maj 2014

Boktipset v. 19 - Små skavanker...


Små skavanker på skönhetssalongen av Alexander McCall Smith

En av våra gemensamma favoriter är böckerna om Mma Ramotswe som driver Damernas Detektivbyrå i Botswana. Den senaste boken heter Små skavanker på skönhetssalongen och är nummer 14 i serien. Förutom att Mma Makutsi och hennes make Phuti Radiphuti väntar sitt första barn tar sig Mma Ramotswe och Mma Makutsi an problemen runt en nyöppnad skönhetssalong och upptäcker de att någon sprider illasinnade rykten för att driva verksamheten mot ruinens brant.

Man skulle kunna tro att man ledsnar vid det laget men faktiskt så håller historien om den kloka detektiven fortfarande, snarare undrar man hur länge författaren orkar hålla på. Vi blir glada och varma av att läsa om damerna och deras klokförnuftighet. Ni som inte läst serien har härlig sommarläsning framför er om ni vill!
/Birgitta och Annika

onsdag 30 april 2014

Glupahungern

En fredag satt jag och bläddrade genom Ljusnan och ögnade som vanligt genom kultursidorna lite mer noggrant än säg, till exempel, sportsidorna... Jag kommer tyvärr inte ihåg vilket datum det var men jag kommer väl ihåg artikeln eftersom det skrevs en hel del om troll och annat oknytt i litteraturen! Bland andra nämndes Stefan Spjuts utmärkta Stallo som jag skrivit om här.

Bild lånad härifrån
En annan bok som nämndes i artikeln var Glupahungern av Andrea Lundgren och jag kände direkt att jag ville läsa den också eftersom det utlovades en mystisk historia om en Tjärn mitt ute i de norrländska skogarna som ingått någon slags pakt med ett Träd. Ja jag inser ju själv att det låter helflummigt, men Trädet får i alla fall sin näring från Tjärnen mot att Tjärnen skyddar Trädet OCH det som är deras...

Hur som helst. Jag lånade hem Glupahungern som e-bok (har jag förresten sagt hur lämpligt och bra det är!? Speciellt om den fysiska boken inte finns att låna på biblioteken än.) och började läsa samma kväll. Och: You had me at "Hallo"! Vilken lysande inledning på en bok! Prologen var helt makalös och det kröp i skinnet på mig sådär som det gör av en härligt kuslig berättelse. Resten av boken tog dock en liten annan vändning än vad jag hade förväntat mig. Jag trodde att det skulle vara naturmystik rakt igenom men boken visade sig snarare vara en släktkrönika över tre generationer kvinnor. Det var en väldigt bra och gripande historia ändå och visst var kopplingen till Trädet och Tjärnen där genom hela historien, men jag ville ha ännu mer av det där mystiska! Jag kan bara hoppas att Lundgren skriver en renodlad skräckroman någon gång för det skulle nog bli väldigt bra, med tanke på Glupahungerns prolog. Hoppas!

Glupahungern finns att låna på Helgebiblioteken som e-bok och numera även som fysisk bok.

söndag 27 april 2014

Boktipset v. 18 - Flykten från läger 14

Flykten från läger 14 av Blaine Harden

Shin är den ende som är född i lägret och lyckats fly för att berätta sin historia men det finns minst sextio andra ögonvittnen från arbetslägren. Berättelsen är så grym att läsa, de växer upp utan känslor och empati, får lära sig att tjalla och då få belöningar. De äter råttor och plockar osmälta korn ur djurspillningar för att dryga den magra kost de har.

Från baksidestexten: Shin Dong-huyk föddes i arbetslägret 1982 i Nordkorea och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det höga elstängslet där han växte upp. I tjugo år präglades han liv av svält, tortyr och angiveri- ett upphittat riskorn kunde leda till en kamp på liv och död. Shin levde långt under varje form av mänsklig värdighet, ända till den dag då han lyckades fly och fann en ny värld, på andra sidan taggtråden.

/Birgitta