onsdag 25 maj 2016

Benazir Bhutto


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Benazir Bhutto var den första kvinnliga premiärministern i ett muslimskt land. Hon föddes 21 juni 1953 i Karachi, död 27 december 2007 i Rawalpindi, i Pakistan. Hennes far, Zulfikar Ali Bhutto var Pakistans president och premiärminister och bildade PPP, Pakistan People’s Party. Inom kort avsattes han och avrättades. Faran för motståndarna var inte över med Zulfikars avrättande och hans dotter Benazir, en färdig utbildade kvinna inom samhällsvetenskapen som hade gjort sina studier i Oxford och vid Harvard var nu på plats. Förutsättningar för att fortsätta faderns väg i en muslimsk värld inte varade lätt. Hon fick tillbringa elva år i husarrest, fängelse och exil efter att fadern avrättades. Men år 1988, när hon var vid 35 års ålder vinner hennes parti (PPP) och blir Pakistans premiärminister.

Benazir beundrades av världen men snart minskade hennes prestige i eget land. Hon fördömdes till bland annat okunnighet och slöseri. Snart avsattes Benazir av presidenten, som hade nog inflytande i landet. Hon hade förlorat sin popularitet i landet men inte så mycket så att hon aldrig vända sig tillbaka till makten. Samma öde upprepades och Benazir återkom till makten år 1993 men avsattes igen år 1997. Denna gång fick hon lämna landet men aktivt ledde oppositionen utomlands. Ännu en gång, år 2007 återvänder Benazir till Pakistan och försöker ta över makten. Varken spänt läge i landet eller dödshoten från militanta islamister förhindrade henne att ta del i valrörelsen. Men 2007, den 27 december sköts hon till döds i Rawalpindi. Såväl landets myndigheter som omvärlden fördömde attentaten.

Benazir var förutom premiärminister en författare som har skrivit sammanlagt tre böcker, Österns dotter, Reconciliation och Försoning. Boken Försoningen handlar om vilken riktning skulle Benazir leda landet, Pakistan om hon valdes till premiärminister. I denna bok svarar hon alla hot och attentaten som riktade mot henne med uttrycket ”en upplyst renässans behövs både inom islam och mellan islam och resten av världen”. Hon var en kvinn som hade bestämt sig att verkligen leda politiken till en demokratisk nivå och ändra uppfattningen inom Islam världen. Med dessa böcker försöker hon bevisa att islam är en pluralistisk religion som predikar tolerans och som bygger på demokratiska principer.

Att veta och lära om Benazir är viktigt på många olika sätt. En kvinna som trots alla de hot och familjens blodiga historia, kämpade för demokratisering av islamvärlden och försökte ändra uppfattningen av islamiska extremister om kvinnor, och framför allt stödde kvinnor för att komma in i samhället.

Ahmadshah Khazemi, SA13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar