fredag 4 oktober 2013

Boktipset v. 41

Jag heter Nujood - är tio år och skild av Nujood Ali
 
Det här är en sann berättelse om en flicka i Jemen som trotsar traditionerna och mot alla odds blir den första barnbrud som genom domstolsbeslut får rätt att själv bestämma över sitt liv och sin kropp. Det är också en historia om hederskultur, identitet och längtan efter jämlikhet sett genom ett barns ögon. Nujood Alis fall har rönt stor internationell uppmärksamhet och boken är översatt till fler än tjugo språk.

/Birgitta

onsdag 2 oktober 2013

För dig som gillar deckare

Snögloben av Amanda Hellberg


Det här är fjärde fristående boken om Maja Grå. Maja har börjat arbeta för en speciell insatsstyrka inom polisen i England. Hon är inte utbildad polis men hon har vissa speciella förmågor som gör att hon kan vara till hjälp i polisens arbete. Majas sambo är skadad efter en hemsk händelse (läs boken Tistelblomman om du blir nyfiken) och djupt deprimerad inte bara på grund av detta utan också för att det närmar sig samma tid på året då hans bror blev mördad som barn.

Maja Grå och hennes kollegor kallas ut mitt i natten i kraftigt snöoväder till slottet Wytham Hall utanför Oxford. Där har det hållits ett bröllop men nu har en man hittats brutalt mördad. Snöfallet slutar inte och såväl polisen som bröllopsgästerna blir isolerade på slottet. Det är en kompicerad utredning och en kuslig miljö och snart hittar man spår som leder till andra ouppklarade mord.

Jag har följt Amanda Hellberg sedan första boken och jag gillar verkligen hennes författarskap. Hon skriver böcker med mer eller mindre övernaturliga inslag och jag kan rekommendera dem allihop - speciellt ungdomsboken "Jag väntar under mossan". Snögloben slukade jag på någon kväll för att det är ett oerhört driv i texten och det är en riktigt bra bok.

Här hittar du hennes böcker på Staffangymnasiets bibliotek
Här hittar du hennes böcker på övriga Helgebibliotek

Hon har också en ytterst läsvärd blogg

/Annika 

tisdag 1 oktober 2013