fredag 29 april 2016

Boktipset v.18 - Omänniskor


Omänniskor av Nanna Johansson och Kristoffer ”Kringlan” Svensson
 
När Sigrid av en slump upptäcker att hon har förmågan att förvandlas till ett djur förändras allt. Men hon är inte ensam. Mitt ibland oss finns omänniskorna, de som kan byta skepnad. Enligt sällskapet Svenska filialen, som arbetar för att bevara hemligheten om omänniskorna, finns det 270 000 omänniskor runt om i världen. Sigrid, vars skepnad är lodjur, engageras i sällskapets jakt på omänniskor som använder sina förmågor på fel sätt. I Skåne har mystiska vildsvinsattacker ägt rum, och sällskapet misstänker att det rör sig om en omänniska i vildsvinsskepnad. Sigrid dras in i en kamp som kommer att handla om liv och död. (Från förlagets hemsida)

Spännande bok för er som gillar fantasy och som står ut med att huvudpersonerna faller bort rått och osentimentalt… Den är första delen i en trilogi, men efterföljande delar kommer bara skrivas av Nanna Johansson då ”Kringlan” gjorde en del olyckliga uttalanden och inte får vara med i skrivandet längre (googla om du blir nyfiken). /Annika

torsdag 28 april 2016

Säg något

Jag läste ju Laurie Halse Andersons bok Skärvor av minnen för en månad sedan och blev sugen på att läsa hennes debutroman Speak. På svenska heter boken Säg något och jag lånade hem den från Helgebiblioteken eftersom jag är för lat för att läsa den på engelska (vi har boken på engelska bara).

Jag inser nu att jag inte sålde in det hela så bra, men strunt i min lathet - jag hoppas att ni väljer denna bok nästa gång ni ska läsa en roman på engelskan! Jag förstår verkligen att boken blev en succé när den kom. Sorgliga och starka berättelser om mörka hemligheter verkar vara Andersons grej och hon gör det riktigt bra.

Melinda Sordino börjar på Merrywether High med en klump i magen. Hennes gamla vänner låtsas att de inte känner henne och alla andra ser henne bara som den där dumma tjejen som ringde polisen och förstörde en stor fest under sommarlovet. Katastrofen är ett faktum, Melinda är utstött av nästan alla, och klumpen i magen växer allteftersom skolåret går. Till slut pratar Melinda knappt, hon känner ingen som hon kan prata med om det som faktiskt hände. Istället gömmer hon sig i en bortglömd, illaluktande städskrubb eller skolkar. Ingen frågar hur hon mår, ingen förstår.

Ja, det är en oerhört sorglig berättelse fast säkert inte helt obekant för oss inom skolvärlden eller människor i samhället i stort. Alla bär på en historia, ibland är den hemskare än andras. Trots den bistra inramningen är det emellanåt riktigt roligt, särskilt om en gillar ironi och galghumor. Och trots att jag ganska snabbt listade ut bakgrunden gjorde det inte alls någonting för min läsupplevelse. Jag kan varmt rekommendera den här boken till alla, den inbjuder verkligen till eftertanke och samtal om skolan och om livet! /Annika

onsdag 27 april 2016

Läsa på olika sätt

I fredags, den 22 april, var vi på studiedag för skolbibliotek. "Läsa på olika sätt" var dagens rubrik och dagen anordnades av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, som ju står för den utmärkta talbokstjänsten /katalogen Legimus. Vi brukar se till att åka på MTM:s studiedagar eftersom de alltid innehåller bra info och andra trevligheter!

6.27 rullade tåget från stationen här i Söderhamn. Undertecknad slog rekord i att faktiskt vara vaken under en tågresa, Birgitta kan ha blundat en microsekund eller två. Väl framme i huvudstaden tog vi en kort promenad till ett Scandic Klara på Hötorget där det hela skulle äga rum. Vi fick en god macka och en ännu godare croissant, kaffe, mer godsaker och sen körde vi igång.

Först fick vi höra Anja Sahlsteft vid Medioteket, Stockholm, tala om sin uppsats om elevers attityder till talböcker. "I skolan läser man, hemma lyssnar man" var en av slutsatserna. Tydligen känner elever sig manade att läsa tryckta böcker, alltså läsa med ögonen, i skolan istället för att lyssna på en talbok. Detta trots att dessa elever har dyslexi eller annat läshinder och alltså inte bara är berättigade till att få inlästa läromedel utan också MÅSTE ha det för att kunna tillgodogöra sig läromedlet. Tyvärr kunde eleven själv/andra elever uppfatta det som fusk att lyssna på talbok. Hemmavid gick det däremot bra att lyssna i Legimus. Intressant föredrag, synd bara att problematiken finns.

Efter en kortbensträckare fick vi information om taltidningar, och MTM:s bokurval (alltså vilka böcker som läses in som talböcker och tillgängliggörs i Legimus) och bra tips om hur vi kan förbereda elever med läshinder inför högskolestudier. Väldigt informativt och nyttigt! Personligen fick jag svar på flera olika saker jag och "mina" högskolestuderande funderat på!

Sedan följde lunch på egen hand och möjligtvis hann vi gå i en butik eller två ;)

Körling in action
Efter lunch fick vi veta mer om legimus.se och om deras nya tjänst som lanseras snart - strömmande läsning! Kan bliväldigt bra tror vi. Vi fick också tips om appen Legimus. Ni som har konto kan till exempel testa att tala in er sökning istället för att skriva den! Sedan fick vi superdupergott eftermiddagsfika och dagen avslutades sedan med en föreläsning av Sveriges läsambassadör Anne-Marie Körling som talade om "Den generösa högläsningen" och om varför läsning i stort är så bra för oss. Otroligt inspirerande kvinna som vi önskar att alla finge lyssna till! Hon är även lärare och författare och har väldigt goda erfarenheter av att högläsa alla möjliga sorters lätta och svåra böcker för sina elever i alla åldrar. Högläs mer, inte bara för själva läsningen skulle utan för gemensamheten och värmen i det hela, menar hon. Hon släpar också runt på flera böcker hela tiden - alltid lockar det till samtal om böckerna och om varför det är bra att läsa.

Ja, det var en otroligt givande dag! 17.22 hade vi köpt sushi och hittat till rätt tåg och rullade hemåt igen. Undertecknad var vaken hela vägen hem, tro det eller ej.
/Annika