fredag 15 maj 2015

Boktipset v. 21 - Om du vågar


Om du vågar av Megan Abbott
Addy Hanlon har alltid varit Beth Cassidys bästa vän. Beth är den som bestämmer och Addy ser till att det blir som hon vill. När tränaren Colette French kommer till skolan kan Addy inte låta bli att fascineras av henne, men Beth håller sig på sin kant. Ett självmord leder till en polisutredning. Addy försöker ta reda på sanningen.

Ja det här var verkligen ingen munter läsning, snarare så långt ifrån feelgood-roman man kan komma. Tjejerna är bara 16 år men super, käkar piller som om det vore godis och bantar/kräks sig pinnsmala. Det mesta i boken känns genomruttet. Och väldigt amerikansk (den bild som ges i high-schoolfilmer alltså). Verkligen skrämmande, men bra bok! Den skulle bli en helt vrickad fast spännande och pampig film med halsbrytande cheerleading-stunts. Youtubea "cheerleading 2-2-1" så förstår ni vad jag menar. Läsvärd bok för alla som uppskattar en god thriller! Vi har även köpt boken på engelska, Dare me heter den.
/Annika

Läs mer om cheerleading i wikipedia.

onsdag 13 maj 2015

Odinsbarn

Men äntligen! Hujedamej, det tog en bra stund att ta sig igenom Odinsbarn med sina 660 sidor. Var det värt det? Lätt :)

Hirka är 15 år och lever med sin läkekunniga pappa i ett land där alla har svans och korpar är det heligaste av det heliga. I hela livet har hon trott att en varg bet av hennes svans när hon bara var en liten bebis, men nu visar det sig att det bra var en lögn, hon har aldrig haft en svans. Hon är en menskr, ett odinsbarn, och hör inte hemma i den värld hon trott var hennes hem. Odinsbarn är odjur som sprider rötan och för att inte bli upptäckt måste Hirka fly. Någon känner dock till hennes hemlighet och jakten tilltar. Denne någon har lämnat öppnat porten till den andra världen öppen och Hirka är inte det enda odjuret längre...

Del två i serien, Röta, kommer i september och jag ser verkligen fram emot att läsa den! Fastän Odinsbarn är aningen lång(dragen) för min smak tyckte jag mycket om boken och jag rekommenderar den varmt åt alla som gillar en spännande roman om tillhörighet, kärlek, vänskap, godhet och ondska. Särskilt er som är svaga för vanlig hederlig portalfantasy!

Jag lånade boken genom Helgebiblioteken. Säg till om ni vill att vi köper in denna för det fixar vi på studs. Sist men inte minst vill jag särskilt tacka Berit N för en väldigt lyckat boktips! /Annika