tisdag 2 juni 2015

Olympe de Gouge

Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?

SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Olympe de Gouge var en aktivist under 1700-talet. Hon stöttade den franska revolutionen, dock var hon missnöjd över att de mänskliga rättigheterna som kämpades för inte gällde kvinnorna. Hon engagerade sig därför inom politiken och gav ut en deklaration om de mänskliga rättigheterna där hon inkluderade kvinnorna. Hon bidrog på det sättet till den politiska omvandlingen i Europa och till att nya lagar för kvinnors rättigheter införskaffades. Hon engagerade sig även inom många andra områden där hon tyckte orättvisa kunde finnas, slaveri och utomäktenskapliga barns rättigheter bland annat.

Olympe de Gouge nämns i vissa av de äldre historieböckerna, dock endast bland andra kvinnliga aktivister under 1700-talet. Därför har huvudkällan till denna text varit en hemsida tillägnad till Olympe de Gouge. Som tidigare nämnt har inte Olympe de Gouge personligen fått ett särskilt stort utrymme i läroböckerna, vilket hon borde. Hon som individ förespråkade jämnställdhet, hon stod upp för vad hon trodde på även när makten och andra aktivister var emot det hon kämpade för. I slutändan bidrog detta till en reformation inom Frankrike och nya lagar instiftades till godo för både kvinnors rättigheter och för utomäktenskapliga barn. Tyvärr hann hon inte uppleva detta då hon blev avrättad för sina åsikter innan lagarna iförskaffades.

I dagens historieböcker kan man finna en brist på kvinnor som inom politiken gjort en skillnad, särskilt under en tid då mansdominansen var som starkast. I stora delar av världen kan man fortfarande finna stora ojämlikheter inom politiken, därför bör man lyfta fram personer som Olympe De Gouge som historiskt vågat ta plats inom politiken samtidigt som de rättigheter hon kämpade för då, gjort livet lättare för kvinnor än idag.
/Sofie Hanold, SA12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar