söndag 31 maj 2015

Rosa Parks

Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?

SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Rosa Louise McCauley Parks var en amerikansk medborgarrättskämpe som föddes år 1913 den 4:e februari. Till en början var hon en vanlig medborgare, sömmerska som var på väg hem från jobbet på en buss. Det skedde år 1955 i Alabama den 1 december, då busschauffören bad henne flytta på sig för en annan vit man. Då hon vägrade flytta på sig blev hon gripen av två poliser. Självfallet blev det konsekvenser av detta då de svarta medborgarna startade en bojkott där de vägrade åka kollektivt i 381 dagar. Men ett år efter incidenten insåg alla bolag att de gick med för stor förlust så de var tvungen att ta bort lagen, så den 21 december 1956 slog USA:s högsta domstol fast att både svarta och vita fick samma förutsättningar angående kollektivtrafiken.

Jag anser att hon har en stor betydelse för vår historia. Speciellt för rasuppdelningen som mer och mer försvann från just den dagen då hon vågade säga ifrån. För under den tiden var svarta och vita inte lika mycket värda.

Varför vi ska studera Rosa Park som en del av historien är just för att det hon gjorde blev ett startskott till att vi började se lika på svarta och vita, vilket är en otrolig viktig del för att det ska vara jämställt här i samhället. Om hon inte hade vågat sagt ifrån kanske det hade varit lika än idag, vem vet. Jag tror inte många vet varför både svarta och vita har samma rättigheter idag, vilket man bör veta och det får man lära sig om man studerar Rosa Parks.

Man hittar inte mycket om Rosa Parks i de vanliga historieböckerna. För att läsa om henne och vad hon gjort så kan man besöka denna hemsida
/Fredrik Stenberg, SA12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar