måndag 1 juni 2015

Florence Nightingale

Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?

SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Florence Nightingale var en självständig kvinna som växte upp i Italien. Nightingale har varit en av de personer som har betytt mest för sjukvårdens utveckling inom det militära men även sjukvård i allmänhet. Hon öppnade skolor för att utbilda sjuksköterskor och manualer för hur sjukvård skulle skötas.

Nightingale är mest känd för att under hennes insats i Krimkriget ha utvecklat sjukvården främst genom att driva den mer hygieniskt. Nightingale beräknas ha sänkt dödligheten på sjukstugor i Krim från 42 procent till endast 2 procent genom att driva den antagligen mest hygieniska sjukstugan och att utbilda och informera andra sjukstugor om hur viktigt just hygien är vid behandlingen av patienter.

Florence Nightingale har varit en historiskt viktig kvinna efter att ha reformerat sjukvården, fört feminism framåt efter att ha visat att kvinnor kan vara självständiga och göra karriär samt att hon var en av hennes tid mest framgångsrika kvinnor. Hade man nämnt kvinnor som Nightingale i historien istället för att gömma undan dem så skulle samhället kunna sett annorlunda ut på många sätt idag. Främst kvinnor kunde få förebilder som var lättare att identifiera sig med och flera hade blivit inspirerade av de självständiga kvinnorna, feminismen hade utvecklats snabbare och kvinnorna hade blivit mindre förtryckta.

Varför en sådan inflytelserik och historiskt viktig kvinna inte nämns i historieböckerna är en fråga som är svår att besvara för alla borde veta vem Nightingale är. Man kan läsa om Nightingales enastående liv i en kortfattad text på websidan popularhistoria.se där informationen i den här texten är tagen ifrån.
/Henrik Hemlin, SA12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar