onsdag 3 juni 2015

Marie Curie

Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?

SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Marie Curie var en framstående forskare under 1800- och 1900-talet som gjorde stora upptäckter inom fysik och kemi. Hennes arbete har varit betydande för cancerforskningen då hon upptäckte att radioaktiva strålar både kunde bota cancer men också orsaka svårläkta sår. Marie Curie var även den första kvinnan att vinna nobelpriset i fysik år 1903, dessutom är hon en av få som vunnit två gånger då hon 1911 även vann priset i kemi. De arbeten Marie Curie utfört har varit revolutionerande för naturvetenskapen men trots det är det ytterst sällan hon nämns i historieböckerna, därav att den huvudsakliga källan i detta fall varit nationalencyklopedins hemsida. Förutom att det kan vara värt att nämna vad hennes forskning fått för betydelse i dagens samhälle skulle en plats i historieböckerna också bidra till jämställdhet och inspiration.

Att Curie blev tilldelad nobelpriset två gånger visar att trots det patriarkaliska samhället hon levde i kunde hon träda fram och få uppmärksamhet för det hon gjort. Om detta skulle framhävas kanske fler kvinnor idag skulle våga eller vilja engagera sig inom forskning eller kanske undervisning på hög nivå som Curie även gjorde. Dessa är områden som främst domineras av män. Dessutom kan man fråga sig varför män som Albert Einstein och Isac Newton ska få en plats i läroböckerna om inte Marie Curie? Hennes arbeten har varit minst lika betydande och står för stora delar av vad elever lär sig inom naturvetenskapen idag. Skulle kvinnor få större plats i historieböckerna skulle det tillföra ett större historiskt perspektiv hos eleverna, dessutom skulle det leda till ett mer jämställt samhälle. Ju fler kvinnor som får synas i historien, desto fler kvinnor kommer att få synas idag.
/Linnea Söderkvist, SA12 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar