lördag 4 juni 2016

Coco Chanel


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Gabrielle Bonheur Chanel, mer känd under namnet Coco Chanel, föddes 1883 i Saumur, Maine-et-Loire, Pays-de-la-Loire. Hon var en av fem barn i en fattig familj där pappan tidigt lämnade hemmet för att söka lyckan i Amerika. När Gabrielle var 12 år gammal avled modern, vilket ledde till att Gabrielle spenderade resten av sin barndom på ett kloster som kommit att bli som ett barnhem. Det var under tiden på barnhemmet Gabrielle, eller Coco, för första gången kom i kontakt med mode, då i form av att sy kläder.

Chanel försörjde sig under sin ungdom som sömmerska, vilket skulle komma att ha en betydande roll i hennes framtida liv.

Coco Chanel är en stor inspirationskälla för såväl hennes tids designers som dagens. Främst för att hon visade att normer och sociala regler inte var obrytbara och inte heller de rätta men också för att hon stod för jämställhet. Coco menade att innan hennes era var kvinnor fängslade i korsetter och krinoliner. Vad hon då tillförde med hennes mer uppriktiga mode var att kvinnor blev friare på ett helt nytt sätt, det blev t.om. accepterat för en kvinna att bära jeans, (något som tidigare varit en typ av tabu inom kvinnligt mode).

Den oberäkneliga framgången påstås till viss del ha att göra med att hon noga valde ut sina älskare, vilka försedde henne med den typ av ekonomi hon behövde för att marknadsföra sitt varumärke, men man kan inte se till hennes framgång utan att nämna hennes makalösa talang för att se mode som på den tiden var långt före sin tid. År 1921 lanserades Chanels första doft, parfymen Chanel 5. Parfymen togs fram då Coco ansåg att den som inte hade råd med hennes dyra kläder ändå skulle ha en chans att vara en del i den exklusiva ’’Chanelfamiljen’’. Varumärket Chanel är ett av de mest framgångsrika och välkända lyxmärken vår tid upplevt. Varumärket beräknades i maj 2016 ha ett värde på 7,2 miljarder dollar.

Gabrielle, eller Coco, Chanel har en betydande roll i kvinnohistorien då hon frigjorde kvinnan från de normer som fanns inom modet. Att bära korsett är inte bara varmt, utan också smärtfyllt. Chanel har, och kommer alltid att vara, en av de mest framgångsrika modeskapare och kvinnofrigörare världen någonsin kommit att skåda.

Elias Högman, SA13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar