söndag 5 juni 2016

Hypatia av Alexandria


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Sokrates, Platon, Aristoteles och Pythagoras är namn många av oss känner igen. Dessa namn återkommer mer eller mindre i alla ämnen i skolan, och alla dessa är män. De har kommit fram till teorier som håller än idag och har påverkat många efterkommande filosofers synsätt och filosofi.

Många av de teorier som Platon och Aristoteles lärde ut var för komplexa för andra att förstå. Dessa teorier kom att förenklas, utvecklas och sammanfattas av Hypatia av Alexandria, som räknas vara den första tidiga grekiska kvinnliga filosofen och matematikern. De teorierna hon förenklade används än idag.

Hon hade sina framgångsår i antikens Alexandria i Egypten. Hon föddes mellan år 350-370 ungefär. Hon uppfostrades av sin pappa Theon som själv var matematiker och filosof eftersom att hennes mamma dog vid födseln.

I samband med att hon endast blev uppfostrad av sin far blev även hennes filosofi influerad av sin fars tankesätt, men även av Platon och Aristoteles.

Matematik, filosofi och astronomi var de ämnen hon undervisade i på forskningsinstitutet Museion i Alexandria. Folk åkte världen runt för att få undervisning av henne.

Hon har haft stor betydelse för astronomin då hon utvecklade flertal instrument för astronomisk forskning. Detta lade grunden för filosofin och upptäckterna hos Descartes, Newton och Leibniz.

Hypatia levde under en farlig tid. Kristendomen hade influerat Alexandria väldigt hårt och många blev tvångskonverterade till kristendomen. Hon sattes i en farlig sits dels för att hon inte var troende, och dels för att hon förespråkade vetenskapen och rationellt tänkande. Hon vägrade omvända sig till kristendomen, och som en konsekvens av att hon inte konverterade till kristendomen fick hon en fruktansvärd och brutal död. När Hypatia var på väg hem en dag i mars år 415 blev hon attackerad av en mobb av fanatiska kristna som klädde av henne naken, drog henne till kyrkan Caesarium, där hon flåddes, styckades och brändes upp. En del menar att Hypatia av Alexandria var den första som föll offer för den första häxbränningen.

Det många inte vet är att det finns väldigt många kvinnor som har haft större inflytande i vissa delar av historien än vad män har. Därför är det viktigt att lyfta fram kvinnorna precis som männen. Exempelvis Hypatia, personligen hade jag ingen aning om vem hon var. Nu i efterhand blir jag nästan arg och chockad över att hon inte uppmärksammats tillräckligt för allt hon gjort för både sin tid och för efterkommande generationer.

Lylan Permarv, SA13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar