torsdag 2 juni 2016

Edith Piaf


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Edith Piaf, född som Edith Giovanna Gassion 1915 den 19 december i Frankrikes huvudstad Paris var en fransk sångerska. Hon är sedd som Frankrikes största populärartist.

Det sägs att Edith föddes på gatan och hade en strulig uppväxt. Piaf övergavs av föräldrarna och fick bo hos sin farmor som drev en bordell i Normandie och fick sin uppfostran av kvinnorna som arbetade där.

När hon var 14 år uppträdde hon offentligt första gången och började därefter försörja sig på egen hand som gatusångare i förorterna. Vid 17 års ålder fick hon sitt första och enda barn som avled på grund av hjärnhinneinflammation när barnet var två år gammal. Liksom sin mor hade Piaf det svårt att ta hand om ett barn, hon levde ju sitt liv på gatorna.

Ediths karriär startade då ägaren till en nattklubb vid namn Louis Leplée upptäckte henne i området vid Pigalle. Han övertalade henne att sjunga och hennes nervositet var det som fick honom att ge henne smeknamnet ”Piaf”. Namnet betyder sparvungen och detta fick hon på grund av hennes längd och sättet hon klädde sig på. Detta namn kom att bli hennes artistnamn för resten av hennes liv. Louis bedrev en intensiv marknads förning inför hennes premiär, vilket resulterade i att många celebriteter närvarade.

1940 hade hennes karriär blivit väldigt framgångsrik. Dock gjorde andra världskriget anspråk på hennes karriär då det ständigt var tyskar som publik på hennes framträdanden. Detta gjorde att även hon som var berömd, var tvungen att umgås med tyskarna som var de nya härskarna i Frankrike på den tiden. Piaf hjälpte franska fångar när hon ställde upp på att fotografera sig med dem. På så sätt kunde fångarna göra falska pass och röra sig fritt i landet. Hon bidrog alltså med att hjälpa ett antal personer undan nazisterna. Trots det behöll hon sin popularitet både nationellt och internationellt.

La vie en Rose som släpptes 1945 var den låt som blev hennes profillåt. Piaf blev känd för hennes förmåga att fånga publiken och förmedla känslor och att hennes sånger speglar hennes liv.

Jag tycker det är viktigt att lära sig om Edith Piaf för att hon levde ett hektiskt och jobbigt liv utan föräldrar och en riktig uppväxt, trots det blev hon framgångsrik och en älskad kvinna av det franska folket. Hon bidrog också under andra världskriget när hon hjälpte franska soldater.

Zandra Bergström Jonsson, SA13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar