måndag 23 januari 2017

Veckobrev 4


Från oss på biblioteket v. 4 2017
Aktuellt:
Vi kommer att ha en utställning i samband med Fadimedagarna 19-21. Dessa dagar är till minne av Fadime Sahindal och andra flickor/kvinnor som hedersmördats. Utställningen kommer att pågå ungefär en vecka.
Fredag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag och detta vill vi uppmärksamma. Vi har ställt fram böcker som handlar om utrotningen av judar, romer och homosexuella under andra världskriget, samt böcker relaterade till andra världskriget generellt. Vi kommer också att ha en utställning i anslutning till bokbordet.
Veckans ord:
Förintelsen (engelska holocaust, hebreiska shoa), benämning på nazisternas folkmord på judar (även romer, homosexuella, utvecklingsstörda samt andra som av nazisterna betraktades som ”asociala element” och ”undermänniskor”) under andra världskriget 1939-45, men som möjliggjordes redan under åren 1933-39 genom eutanasiprogrammet.
Veckans boktips:
”De vilda Vasarna” av Herman Lindqvist
På bokmässan var jag och lyssnade på författaren och han pratade om denna bok. Herman vill ta fram kvinnorna i historien, som oftast inte får mycket plats. I den här boken är kvinnorna med.
Lite från baksidestexten: När Gustav Eriksson blev vald till riksföreståndare 1521 var han ensam och utblottad – hans släktingar hade avrättats i Stockholms blodbad och deras tillgångar hade tagits i beslag. Men han kom från en släkt som var van att ha inflytande och han tog sig till tronen med hjälp av lögn och bedrägeri, girighet och stor brutalitet.
Idag är alla Europas kungahus släkt med Gustav Vasa, även drottning Elisabeth av England och prins Oscar Olof av Sverige. I Sverige kan tiotusentals svenskar räkna släktskap med Vasaätten.
/Birgitta
Övrigt:
Läs mer!
Kolla bloggen för fler boktips och reflektioner om läsning och annat viktigt J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar