fredag 27 januari 2017

Veckobrev 5


Från oss på biblioteket v. 5 2017
Veckans info:
Tisdag den 31/1 är min sista dag här på Staffangymnasiet. Jag vill tacka för tiden här, det har varit roligt att lära känna alla trevliga elever, och personal också förståsJ /Anna
Nya öppettider tillsvidare är: månd-fred. 09.00-13.30
 
Veckans ord:
Med anledning av samernas nationaldag måndag den 6 februari:
Samer: Etnisk och språklig minoritet i Nordskandinavien och på Kolahalvön, förr på svenska vanligen kallade lappar, på norska finner. Eftersom etnicitet sedan 1945 inte registreras i Sverige finns inga uppgifter om antalet samer. Beroende av hur identitet definieras räknar man med att minst 36.000 samer bor i landet. Samernas bosättningsområde kallas Sápmi (sameland). År 1977 uttalade regeringen att samerna är ett urfolk som har folkrättsliga krav på en kulturell särbehandling i Sverige. Sedan 2000 är samiska erkänt som minoritetsspråk i Sverige (saxat ur NE).
Veckans boktips:
Björnstad av Fredrik Backman
Är första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång. Författaren har också skrivit boken ”En man som heter Ove”, vilken jag varmt rekommenderar för er som inte ännu läst den. Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills.
/Birgitta
Övrigt:
Läs mer!
Kolla bloggen för fler boktips och reflektioner om läsning och annat viktigt J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar