fredag 6 maj 2016

Boktipset v.19 - Gul utanpå

Gul utanpå av Patrik Lundberg
Patrik bor i Malmö men blev som liten bebis adopterad från Korea. Han känner sig "svensk" men ser inte "svensk" ut. Vissa pratar engelska med honom eftersom de tror att han inte förstår svenska. Någon har liknat honom vid en banan - gul utanpå, vit inuti. Patrik har en mamma och en pappa men funderar på vilka hans biologiska föräldrar är och varför de lämnade bort honom när han var en bebis. Han ansöker om och får ett stipendium som gör att han kan åka till Korea för att studera och för att söka sina rötter. När han kommer till dit smälter han in perfekt utseendemässigt men förstår inte ett ord av språket. Kommer han att hitta sin familj?

Lundbergs bok Gul utanpå är hans självbiografi. Alldeles nu i dagarna har den snabblästa versionen av boken kommit ut på Vilja förlag och det är alltså den snabblästa boken som jag har läst nu. Att boken är snabbläst betyder att den är en lättare version av originalet. Samtidigt är det den svåraste nivån av lättläst. Hängde ni med? Det finns en skiva i boken också, för er som föredrar eller behöver läsa med öronen. För ungeför ett år sedan läste jag och skrev om Patrik Lundbergs bok Onanisterna. Här kan du läsa mer om boken.

Vi har massor av böcker från Vilja förlag. De ger ut lättlästa böcker som riktar sig till vuxna. Den här texten brukar finnas med i deras böcker. Jag tycker att det är en jättebra text om varför läsning är så viktigt och varför det är så viktigt att det finns lättlästa texter också. /Annika

Lättläst är en rättighet
Det här är en bok från Vilja förlag.
Vilja har en övertygelse. Alla måste lära sig läsa.

Genom att läsa utvecklar vi vårt språk. Med språkets
hjälp kan vi sätta ord på våra tankar och känslor. Därmed
kan vi göra vår röst hörd och bli aktiva medborgare i ett
demokratiskt samhälle.

Att läsa böcker ger inte bara ett språk, vi får också möjlighet
att ta del av andra människors tankar och känslor. På så sätt
får vi en ökad förståelse för dem som finns omkring oss.
Genom att läsa blir vi helt enkelt klokare och mer toleranta.

Lättläst handlar inte bara om böcker - det är en fråga om demokrati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar