fredag 29 maj 2015

Kristina Gyllenstierna

Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?

SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker. 

Kristina Gyllenstierna var en adelsdam som på 1500 - talet försvarade Stockholms slott mot danske kung Kristian II och hans trupper. Detta var stort, kvinnor hade aldrig agerat offentligt tidigare. Kristinas agerande kan knappast ses som traditionellt. Kristina var under denna tid gift med riksföreståndaren Sten Sture. Hon deltog i regerandet tillsammans med sin man. År 1520 dog Sten Sture. I hans ställe utsågs Kristina till regent och hon förberedde ett försvar mot den danske kung Kristian II:s armé.

År 1912 restes en staty för att hedra Gyllenstierna. När den restes definierades Kristina som en man. Vidare hyllades Kristina för mod och dådkraft, som betecknades som manliga egenskaper. Flertalet av de kvinnor som var pådrivande för att statyn av Kristina skulle resas hade anknytningar till högerpartiet. Frågan om kvinnlig rösträtt var en centralfråga vid den tiden. Då man hyllade en historisk kvinna istället för en man, visade man kvinnans insatser i historien och på detta sätt krävde man ett mer kvinnligt deltagande i politiken.

Kristina fungerar i mina ögon som en sann feministiskt historisk förebild, eller skulle hon det, gjorde Kristina det hon gjorde för att visa att kvinnor kan? Nej det tror jag inte att hon gjorde, jag tror att hon gjorde detta rent instinktivt. Det Kristina gjorde hjälpte kvinnor att lyfta fram sin roll i historien. Det blev början på en kvinnokamp med mer jämbördiga villkor, kvinnor ville ha en egen identitet i historien och framtiden. De började därför kämpa för den. Om man tittar på dagens Sverige har vi ju kommit långt i vårt genustänkande, även om det finns mer att göra inom vissa områden. Tittar vi utanför vårt lands gränser finns det länder som är längre tillbaka än kvinnor var på Kristinas tid, så allt är ju naturligtvis relativt. Kvinnorörelsen skulle kommit igång tidigare.
/Elin Berglund, SA12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar