måndag 3 februari 2014

Vill du boksamtala?

Vi har köpt in fem stycken kortlekar som man kan använda när man vill ha ett spännande boksamtal. Kortleken innehåller 54 stycken frågor som man kan applicera på vilken bok som helst. Det spelar heller ingen roll om alla har läst samma bok eller inte, frågorna fungerar om alla har läst olika böcker också! 

 
Så här står det på kortlekens baksida:

"Läs en bok,
samtala om den
och upplev mer!

Kanske en sådan här metod kan bidra till att fler upptäcker hur roligt det är att läsa böcker. Och i förlängningen i de bästa av världar också ökar sin läsförståelse som ju sjunker alltmer bland svenska skolelever enligt de senaste årens PISA-undersökningar. Läs mer här till exempel.

Enligt Catarina Schmidt som skrivit en doktorsavhandling i pedagogik vid Örebro universitet blir barn bokslukare genom samtal. "För att barn ska nå läsförståelse och upptäcka det fantastiska med att läsa måste de få prata om vad de läser och i den meningen är skolan en alltför tyst lärmiljö" menar Schmidt. Läs mer och kolla källa till citatet här.

Ni är välkomna i att kika på och låna kortlekarna. Det skulle vara så roligt om ni ville testa detta på er klass! Om ni vill kan vi från biblioteket boksamtala med dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar