onsdag 27 april 2016

Läsa på olika sätt

I fredags, den 22 april, var vi på studiedag för skolbibliotek. "Läsa på olika sätt" var dagens rubrik och dagen anordnades av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, som ju står för den utmärkta talbokstjänsten /katalogen Legimus. Vi brukar se till att åka på MTM:s studiedagar eftersom de alltid innehåller bra info och andra trevligheter!

6.27 rullade tåget från stationen här i Söderhamn. Undertecknad slog rekord i att faktiskt vara vaken under en tågresa, Birgitta kan ha blundat en microsekund eller två. Väl framme i huvudstaden tog vi en kort promenad till ett Scandic Klara på Hötorget där det hela skulle äga rum. Vi fick en god macka och en ännu godare croissant, kaffe, mer godsaker och sen körde vi igång.

Först fick vi höra Anja Sahlsteft vid Medioteket, Stockholm, tala om sin uppsats om elevers attityder till talböcker. "I skolan läser man, hemma lyssnar man" var en av slutsatserna. Tydligen känner elever sig manade att läsa tryckta böcker, alltså läsa med ögonen, i skolan istället för att lyssna på en talbok. Detta trots att dessa elever har dyslexi eller annat läshinder och alltså inte bara är berättigade till att få inlästa läromedel utan också MÅSTE ha det för att kunna tillgodogöra sig läromedlet. Tyvärr kunde eleven själv/andra elever uppfatta det som fusk att lyssna på talbok. Hemmavid gick det däremot bra att lyssna i Legimus. Intressant föredrag, synd bara att problematiken finns.

Efter en kortbensträckare fick vi information om taltidningar, och MTM:s bokurval (alltså vilka böcker som läses in som talböcker och tillgängliggörs i Legimus) och bra tips om hur vi kan förbereda elever med läshinder inför högskolestudier. Väldigt informativt och nyttigt! Personligen fick jag svar på flera olika saker jag och "mina" högskolestuderande funderat på!

Sedan följde lunch på egen hand och möjligtvis hann vi gå i en butik eller två ;)

Körling in action
Efter lunch fick vi veta mer om legimus.se och om deras nya tjänst som lanseras snart - strömmande läsning! Kan bliväldigt bra tror vi. Vi fick också tips om appen Legimus. Ni som har konto kan till exempel testa att tala in er sökning istället för att skriva den! Sedan fick vi superdupergott eftermiddagsfika och dagen avslutades sedan med en föreläsning av Sveriges läsambassadör Anne-Marie Körling som talade om "Den generösa högläsningen" och om varför läsning i stort är så bra för oss. Otroligt inspirerande kvinna som vi önskar att alla finge lyssna till! Hon är även lärare och författare och har väldigt goda erfarenheter av att högläsa alla möjliga sorters lätta och svåra böcker för sina elever i alla åldrar. Högläs mer, inte bara för själva läsningen skulle utan för gemensamheten och värmen i det hela, menar hon. Hon släpar också runt på flera böcker hela tiden - alltid lockar det till samtal om böckerna och om varför det är bra att läsa.

Ja, det var en otroligt givande dag! 17.22 hade vi köpt sushi och hittat till rätt tåg och rullade hemåt igen. Undertecknad var vaken hela vägen hem, tro det eller ej.
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar