tisdag 15 november 2016

Boktips!

Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk


Vi svenskar är lugna i förvissningen om att det finns ett säkert skyddsnät som fångar upp oss om något händer. Socialförsäkringar och socialtjänsten finns där och stöttar upp. Men sanningen är att allt fler glider igenom skyddsnätet, som faktiskt är ganska grovmaskigt. 


Beata har alltid skött sig; arbetat, uppfostrat fyra barn på egen hand och aldrig ens varit sen med en enda räkning. Hon har aldrig haft det fett, men hon har fått det att gå runt och har inte varit rädd för att hugga i. Hennes enda misstag är att bli långvarigt sjuk. Nu läggs påminnelserna på varandra och räkningar går till inkasso… Hon har till slut ingen mat och blir hänvisad till soppköken. 


Beata blir kränkt av systemet och tvingas till en massa meningslösheter som bara drar henne djupare ner mot den ekonomiska undergången och förnedringen. I Fattigfällan får vi följa Beatas kamp med socialen och hennes strävan efter att försöka få en stunds trygghet för att orka bli frisk innan det är för sent. Beatas berättelse är baserat på verkliga händelser. Detta är riktigt skrämmande men ack så viktig läsning. Ska du bara läsa en bok av denna typ (samhällsreportage och liknande) så läs denna!
/Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar