fredag 14 oktober 2016

Boktipset

Jag har precis läst en toppenbra lättläst bok! "Konserten" heter den av Christina Wahldén och handlar om tre killar - Salar, Armin och Didar. De har kommit till Sverige från Afghanistan efter en fruktansvärt jobbig resa, och lämnat allt bakom sig. De är bara 17 år. Killarna tycker att det är konstigt i Sverige; tjejerna tänker inte på sin heder. De röker och dricker och går lättklädda. De har ingen man i sällskap som kan vaka över deras heder. Det kan inte vara några bra kvinnor?


Salar tänker på vad farfar sa innan han flydde. Farfar sa till honom att "respektera alla han mötte, också kvinnor. Ja, speciellt kvinnor och flickor. Du är en modern man" Salar lyssnade på farfar.


En kväll ska killarna gå på konsert. Det är varmt och mycket folk, tjejerna är söta och luktar gott. Bandet spelar och musiken är hög. Man står nära varandra. Plötsligt ser Salar hur Armin börjar tafsa på en av tjejerna och Didar hakar på. Det blir värre och värre. Killarna går längre och längre. Salar skäms för sina kompisar. Tjejerna skriker och knuffar undan killarna. "Vad gör ni? Är ni inte kloka?" skriker Salar till kompisarna. Kompisarna säger att tjejerna ju vill bli tagna på, de har ingen heder; de röker, dricker och är lättklädda... Efter ett tumult, som slutar med att Armin får ett blåöga, försöker Armin förklara att det är annorlunda här i Sverige. Killarna börjar diskutera om hur det var i hemlandet. Det kanske inte alltid varit så bra och inte alltid så lätt för deras mödrar och systrar. Det blir mycket att fundera över...


Författarens efterord: "Många unga har kommit till Sverige utan sina föräldrar och har kanske ingen att prata med om vad som är rätt och fel.... " "Men just den här berättelsen handlar om förvirringen som kan uppstå inför svenska normer för den som nyligen har kommit från ett land med helt andra regler."


Den här lättlästa berättelsen tycker jag passar att använda som diskussionsunderlag. Den kan vara ett avstamp för diskussioner kring olika normer och värderingar, rätt/fel och kulturkrockar. Finns även med skiva. Läs den!


/AnnaInga kommentarer:

Skicka en kommentar