tisdag 4 oktober 2016

Boktipset"Kasta syra" av Monica Zak
Kasta syra är en gripande berättelse om flickan Marzia som bor i Bangladesh. Den är ganska tunn och lättläst, men bara till sin fysiska form. Till sitt innehåll är den allt annat än "lättläst"; för det är en svår historia Marzia berättar för oss.

En pojke i Marzias by kommer fram till henne en dag och uttrycker en önskan att gifta sig med henne. Marzia vill inte gifta sig, hon vill gå färdigt skolan! Men pojken accepterar inte ett nej och vill utkräva hämnd... Han kastar syra i Marzias ansikte så att det blir förstört. Marzia har tur som har stöttande föräldrar. Pappan, som också var emot äktenkapet och även han tackat nej när pojken och hans pappa kommit för att be om Marzias hand, sålde sin ricksha för att ha råd med sjukhuskostnaderna.

En smärtsam tid på sjukhuset följer... men det blir inte mycket bättre när Marzia kommer hem. Hon skäms för hur hon ser ut och tycker att allt känns hopplöst. En dag tar hennes mamma henne till den gamla kvinnan i "djinnernas hus". Till en början tycker Marzia att det är hemskt att inte få vara hemma, men snart börjar det bli bättre och bättre och Marzia får hoppet åter.

"Kasta syra" var en mycket gripande, skrämmande och säkert väldigt verklighetstrogen bok som jag varmt kan rekommendera om man på ett enkelt sätt vill ta till sig mer kunskap om denna vedervärdiga företeelse - syraattacker. Men den är inte bara en fruktansvärd berättelse, den ger också hopp - Marzia lyckades bygga upp ett nytt liv och få bli en förebild. Hon gick inte under eller gömde sig resten av sitt liv. /Anna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar