måndag 14 mars 2016

Lovläsning, eller till läsninges lov

Hoppas att ni har haft ett skönt sportlov! Själv har jag jobbat lite och vabbat mycket. En fördel med vab (vård av sjukt barn) är att en, med lite tur, hinner både lägga stora, svåra pussel samt läsa böcker!

Jag läste ut en så otroligt bra bok på torsdagen, faktiskt känns det tråkigt att den är slut! Boken heter Tschick och jag lånade den via Helgebiblioteken efter att min husgud Johanna Lindbäck skrivit så lockande om den på Bokhora. Jag lovar, hade jag sett boken på en hylla någonstans hade jag inte lagt märke till den alls, för det är inget vidare omslag. Men nu när jag läst fattar jag det helt och hållet! Som dom säger, man ska inte döma boken efter omslaget...

Boken handlar om 14-årige Maik som är i princip osynlig på skolan och lever i hans eget tycke ett sjukt tråkigt liv. För att ha lite mindre tråkigt går han till slut med på att åka på en roadtrip med den nye killen i klassen, Tschick. Maiks pappa har åka på kärlekssemester med hans älskarinna och mamman har tagit in på rehab för sjuttioelfte gången i rad så det är lätt att smita iväg. Och här börjar en helt galen resa med helt galna personer och händelser. Det är roligt, det är sorgligt, det är tänkvärt och både trovärdigt och osannolikt på en och samma gång. Boken har det, enligt mig, perfekta sidantalet (knappt 250 sidor) och det är inte tråkigt en sekund! Boken är klassad som en ungdomsbok men strunt i det, den här kan vem som helst läsa och ha behållning av. Därför har jag även köpt den hit till bibblan, på både svenska och på orginalspråket tyska. Författaren av boken, Wolfgang Herrndorf, är tyvärr avliden så vi kommer inte få veta så mycket mer om Maik och Tschick, men tydligen planerar Nilsson förlag att ge ut lite andra alster som Herrndorf hann skriva innan sin död, bland annat en halvfärdig bok om Isa. Ser mycket fram emot det!
Läs Tschick! Bara gör det!
/Annika

(Tack Johanna L för ett lyckat boktips, det är ditt "fel" att jag även lånat hem Hustrun av Meg Wolitzer :). Jag var inte så svårövertalat dock, tyckte mycket om hennes Belzhar.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar