fredag 6 februari 2015

Boktipset v. 7 - Kristina Sandbergs trilogi

Augustpristagaren Kristina Sandberg

Hämtat från Helsingborgs Dagblad, Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj är ett av de mest närgångna kvinnoporträtt som skrivits på senare tid, menar Crister Enander som läst den avslutande romanen "Liv till varje pris".

Där står hon. Mitt i livet. Självfallet i köket. Självfallet med mat på spisen. Veckostädningen är avklarad. Familjens lägenhet inne i Örnsköldsvik skiner. Maj är trettiofem år. Det är svenskt femtiotal. Året är 1952. Och där står Maj.

Mitt i det som blev hennes liv. Vad ser hon? Vad hedrar hon? Är hon tillfreds med vad hon erövrat och erbjudits sedan hon i ungdomen slet som kökspiga? Hon väntar. Bortsett från allt arbete i hemmet väntar Maj ofta. Väntar på sin man. Han arbetar ofta sena timmar.

Tomas är femton år äldre än sin fru och av okända tituleras han ”fabrikör Berglund” – men bakom fasaden döljs dåliga nerver, ett svårt spritmissbruk som han försöker lägga bakom sig. Barnen är inte längre små. Lasse är tolv och storasystern Anita har fyllt fjorton och ska konfirmeras till sommaren.

Att föda ett barn” och ”Sörja för de sina” är del ett och två. Jag läste dessa som e-bok, lånat i HelGe. Ser nu fram emot att läsa ”Liv till varje pris”, sista boken i trilogin.
/Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar