torsdag 10 december 2015

Allas gymnasiebibliotek? Ja!

Vi for ju till huvudstaden häromveckan och deltog tillsammans med sjuttiotalet andra i en informationsdag för gymnasiebibliotekspersonal. Dagen gick under namnet "Allas gymnasiebibliotek? Utmaning och inspiration för arbete med mångspråkiga och tillgängliga medier. Arrangörer var Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) som bland annat tillhandahåller utmärkta talbokstjänsten Legimus, och Internationella biblioteket (IB) som arbetar med att tillgängliggöra mångspråkiga media för hela Sveriges befolkning.

Först ut på programmet var Elin Lucassi som pratade om hur KB, alltså Kungliga biblioteket, arbetar med frågor som rör skolbiblioteken. Elin är en av dem som arbetar med den nationella biblioteksstrategin och med biblioteksstatistik. Visste du att hälften av Sveriges alla skolelever fortfarande saknar tillgång till skolbibliotek? Dessutom är Elin en fenomenal och fyndig serieteckare. Lästips: Elins seriealbum Jag är den som är den!




Efter Elin talade Charlotte Hansén Goobar från IB, om deras arbete med mångspråkiga medier och hur de kan vara med och stötta gymnasiebibliotek i arbetet med mångspråkiga medier. Det var här vi fick tipset om e-medier på mångspråk. Klicka här för att friska upp minnet.







Sedan berättade Brita Sjögren från Vasaskolan och Sara Gagge från Polhemsskolan (båda är gymnasieskolor i Gävle) om deras satsning på mångspråkiga medier i deras bibliotek. De storsatsar i detta projekt och har tagit hjälp av Charlotte här ovan. Projektet har nyligen startat så det blir spännande att se hur det går. Vi fick en del bra tips. Bland annat att det är bra med ett stooort biblioteksanslag (mycket pengar)...




Innan lunch talade en journalist om det arabiska språket - det var väldigt intressant! Tyvärr noterade jag inte hennes namn med hon arbetar på UR Samtiden och varit med att ta från UR-filmer om det arabiska språket och attityder kring det. Hon talar kurdiska från början men tycker så mycket om arabiskan att hon lärde sig det! Här hittar ni filmerna hon pratade om. En sak vi fick lära oss var att det finns många varianter av det arabiska språket. Därför förstår inte alla arabisktalande varandra trots att de talar "arabiska". Jag hade ingen aning om det ärligt talat! Det kan vara dumt att generalisera...

Efter en god indisk lunch talade Anna Gustavsson Chen från MTM om talböcker och språklig mångfald. Stackarn var på väg att få ett migränanfall men gav trots det en givande föreläsning om vilka olika språk som finns representerade i Legimus och hur de tänker kring produktionen kring dem. Det tar ju rätt lång tid att läsa in en talbok och MTM har bara tid och pengar att göra tio talböcker på mångspråk om året (jag är dålig på att föra anteckningar så jag kan ha lagt fel antal på minnet). MTM brukar fokusera på ett eller två språk per år. Ibland kan det vara svårt att få tag i inläsare till böckerna. Något som var roligt att höra var att MTM har ett mycket gott samarbete med liknande instanser i våra grannländer vilket gör att de kan låna eller dela med sig av talböcker på andra språk till varandra!

Sist ut på programmet var företaget Mount Dyslexi. De två tjejerna på bilden startade företaget som ett UF-företag år 2010 och har sedan bildat Mount Dyslexi AB av det. Det är alltid roligt att höra om så lyckade UF-företag! Gro och Louise har själva dyslexi och föreläser om det utifrån sina egna, väldigt skilda, erfarenheter i syfte att utbilda skolor och hjälpa individer. Det blev väldigt tydligt för oss i publiken hur olika dyslexi kan upplevas och vi fick bra tips på hur vi kan bemöta och arbeta med elever med dyslexi. De lovordade till exempel Legimus! Otroligt bra föreläsning!


Sedan var programmet slut och vi spenderade någon timme på stan innan tåget tillbaka till Söderhamn gick. Kanske shoppades det något.. Givetvis passade vi på att fota lite som alla övriga turister :)

Vill ni själva titta på en del av dokumentationen från denna finfina dag kan ni göra det här: http://mtm.se/om-oss/studiedagar-och-konferenser/ under "Dokumentation från studiedagen "Allas gymnasiebibliotek"".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar