fredag 10 april 2015

Boktipset v. 16 - Fangirl

Fangirl av Rainbow Rowell
Ojoj ännu en urhärlig bok av Rainbow Rowell! Tvillingarna Wren och Cath ska börja på college. Medan Wren ser fram mot alla fester, känner sig Cath osäker inför allt det nya. Wren vill inte dela rum som Cath måste dela med den trumpna Reagan, som umgås med sin pojkvän Levi hela tiden. Cath går på sina lektioner och ägnar resten av sin tid åt sin stora passion – skriva fanfiction. Faktum är att hon är omåttligt populär i fanficion-världen.

Fangirl är en fin historia om kärlek, vänskap och familj. En berättelse om att känna att man inte passar in, om att inte äta riktig mat på en månad efterson man inte hittar till cafeterian och om att behöva ta en förälders ansvar. Det bitterljuva stråket i storyn känns igen från Rowells andra (fantastiska) bok Eleanor&Park. Rekommenderas varmt. Vi har boken på både svenska och engelska.
/Annika Och vad är då fanfiction? Här är NE:s definition:
Fanfiction (engelska fan fiction, av fan ’beundrare’ och fiction ’skönlitteratur’), fanfic, berättelser skrivna av amatörförfattare som bygger vidare på originallitteratur och karaktärer från spel, böcker, filmer, TV-serier m.m.

Fanfiction publiceras och läses vanligen via Internet. Berättelserna skrivs för att läsarna vill få ut mer av ursprungsberättelserna, och man väljer därför att själv spinna vidare på historien. Författarna får inte betalt utan skriver för att fylla i luckor, utforska en händelse ur ett annat perspektiv eller behandla sådant som originalförfattaren inte har tid eller möjlighet att skriva. Grundförståelse för originalberättelsen är viktig, men fanfictionförfattaren får inte plagiera utan måste ha ett visst mått av självständighet. Fanfiction bygger på att en person kan vara anonym när han eller hon skriver, läser och kommenterar en berättelse.

Pastisch, parodi och omdiktning har en lång tradition inom litteraturen, men fanfiction skriven av amatörer anses ha uppkommit med TV-serien ”Star Trek” på 1960-talet. Fenomenet förekommer oftast inom genrer som science fiction och fantasy. (Saxat ur NE)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar