torsdag 26 mars 2015

Svensk synd

Svensk synd av Martin Jern
Otto är 14 år och på flykt med sin morsa. De åker från stad till stad för att komma undan Ottos helgalna farsa vars enda mål i livet är att ha ihjäl honom och Marja, alltså mamman. De blir aldrig kvar länge på samma ställe och kan inte ha Facebook eller liknande eftersom farsan då snokar reda på var i landet de befinner dig. Får pappan tag på dem är det kört.

De kommer till den lilla hålan Ryda mitt i ingenstans. Det är skog runtom den pyttelilla, nedgångna staden och när de googlar "Ryda" hittar de ingen info alls. Det är med andra ord den perfekta platsen att gömma sig på. De letar reda på ett bed&breakfast och "flyttar in" med de få saker de fortfarande äger. B&b:t drivs av vagt alkoholiserade Märta som bor där tillsammans med dottern Monika som kallas Monkey av de flesta. Otto gör bort sig rejält redan första kvällen när han råkar gå in i badrummet när Monkey duschar. Bra start att se henne naken liksom... Väldigt snart märker Otto att något skumt pågår i Ryda. Nästan alla som bor där är medlemmar i frikyrkan Evigheten. Fast sekt är nog ett bättre ord på församlingen. Evighetens ledare Jacob är en ytterst skrämmande man som verkar styra samhället med järnhand. Alla som inte är med i Evigheten mobbas  tills de inte orkar stå emot mer och går med. Samtidigt sker märkliga självmord vid ett tågspår och folk försvinner hela tiden.

Vill du läsa en bok som är som en (amerikansk) film är detta boken för dej! Tänk Motorsågsmassakern utan Leatherface och motorsåg. Det är högt tempo, väldigt träffande dialog (och mycket dialog så det går ganska fort att läsa) och väldigt spännande! Det hela kryddas med ett öde hotell, sunkiga hembrännare, udda karaktärer, en knäpp skola, en galet knäpp rektor och en kurator som är.. ja, också galet knäpp. Realistiskt? Kanske inte. Underhållande? Väldigt!
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar