torsdag 19 mars 2015

Coming of age

Coming of age. Det är inte bara ett avsnitt av Star Trek: The Next Generation utan också ett uttryck som används när man pratar om vissa (ungdoms)böcker. Direktöversatt betyder coming of age  ungefär "att bli till åldern" och avser steget in i vuxenvärlden. Böckerna handlar alltså om ungdomar som är på väg eller blir vuxna (vad nu det är). Här kan du läsa mer: http://www.minabibliotek.se/120401/att-vaxa-in-i-livet

Här har vi två böcker som handlar om detta.

Onanisterna av Patrik Lundberg
Hösten efter studenten börjar Kim och Simon på Komvux i Bromölla. Under högstadiet och gymnasiet var de kungarna som alla ville umgås med, men livet förändras. Kim börjar inse att             omgivningen drar ner honom. Han vill skriva, men mediebranschen är långt bort. Då träffar han Robin som vet ett annat sätt att vara ung.

Riktigt bra bok som är hur lustig som helst trots en del elände. Den handlar om fotboll, skrivande, vänskap, kärlek, plugg, jobb, om att hitta sin plats och bli bekväm med sig själv. Jag tror att många kan känna igen sig i boken!

Du funderar säkert över titeln? Men onanister menas i boken sådana människor som som bara ser till sin egen krets, inget annat.Vill ha dig så illa av Gunnar Ardelius
En roman om tiden efter gymnasiet, då livet just ska börja. Channa, Jeppe, Beate, Roozbeh, Olof och Lea är kompisar från skoltiden. Channa är försvunnen, men de andra är kvar. Under ytan hotar en mörk hemlighet. Nu är det försent att prata om det. Allt man drömt om kanske är förlorat innan det ens börjat.

Kort bok men tung läsning. Man förstår att något hemskt  har hänt som färgar av sig på hela tillvaron för vännerna. Även denna handlar om kärlek och vänskap och att hitta sin plats i livet. Väldigt bra språk i boken, men i ärlighetens namn gillade jag Onanisterna bättre. Men det är ju bara vad jag tycker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar